Składniki:

  • 400 ml letniej wody
  • 40 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 700 szklanki mąka pszennej
  • ½ szklanki otrąb pszennych
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki mleka

Do posypania:
siemię lniane, sezam, mak, słonecznik lub ziarna dyni

Przygotowanie:

Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić. W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę pszenną, otręby i sól, dodać rozczyn z drożdży i oliwę, dobrze wyrobić rękami żeby ciasto było elastyczne. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na 20 równych części i uformować bułki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 min. Wierzch posmarować mlekiem i posypać ziarnami. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200°C przez około 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć do ostygnięcia. Idealne na śniadania.