Dania z piekarnika nie muszą być nudne. Do klasyków zawsze dodajemy swoje przyprawy i warzywa, które potrafią wzbogacić lub całkowicie zmienić smak na lepsze. Pamiętam, jak mama zawsze przygotowywała w niej najlepsze zrazy, które nie mogły obyć się bez cebulki oraz dodatku grzybów. Zbierane własnoręcznie z pobliskich lasów, były suszone na nitce nad piekarnikiem. W zrazach pojawiał się kiszony ogórek własnej produkcji oraz aromatyczny boczek. Wszystko to zawsze pieczone w masywnych i ciężkich brytfankach. Jeżeli jeszcze nie macie brytfanki z prawdziwego zdarzenia, koniecznie to nadróbcie. Obecnie w Lidlu jest taka, która przypomina wyglądem tą marki Zwieger. Jest elegancka i pomieści całego kurczaka.

Brytfanna żaroodporna Ernesto z Lidla a Zwieger Black Stone - porównanie

Brytfanna żaroodporna to nie tylko soczyste mięsa, ale także doskonale przygotowane dania jednogarnkowe, które mogą być świetną alternatywą dla obiadów przygotowywanych codziennie. Naczynie marki Ernesto ma dodatkowo specjalną kratkę, która sprawia, ze pieczona wołowina, kurczak czy mięso wieprzowe nie będzie pływać w tłuszczu, który zbierze się pod powierzchnią. Świetnie sprawdziła się przy podsmażaniu, a później dokończeniu pieczenia w piekarniku. Pokrywka jest równie wytrzymała, bo można ją stosować wewnątrz pieca do 180 stopni Celsjusza. Dodatkowo ma niezawodną powłokę antyadhezyjną, co sprawia, że dania nie przywierają i nie ma potrzeby skrobać przypalonych resztek.

Jest niemal podobna do tej produkowanej przez markę Zwieger w wersji Black Stone - ale 4 x tańsza i przystępniejsza dla każdego portfela. Ogromną zaletą jest specjalny uchwyt pokrywy, który wykorzystuje także droższa marka. Dzięki niemu możecie w trakcie pieczenia czy podsmażania dolewać oliwę z oliwek czy też wino, aby móc wzbogacić danie. To zapobiega wytrąceniu i uciekaniu pary wodnej i soków z mięsa.

Jak wspomina jeden z zadowolonych Klientów na stronie Lidl.pl:

Wpadła mi w oko. Świetna cena oraz jakość wykonania. Już wypróbowałam i jestem bardzo zadowolona. Nie ma problemu z umyciem jej.

Jak zrobić chrupiącego i soczystego kurczaka w całości w brytfannie?

Planujecie gości na weekend i chcecie ich czymś zaskoczyć? Kurczak w całości wydaje się świetnym pomysłem, gdyż każdy będzie mógł wybrać taką część mięsa, jaką lubi najbardziej. Zdradzę wam przepis na pieczony drób z suszonymi owocami, który zdradziła mi babcia męża. To do niej ustawiały się zawsze kolejki z rodziny, aby móc spróbować co jakiś czas tego smakołyku. Był podawany z brytfanny, bardzo delikatny i niesamowicie soczysty. Jesteście ciekawi, jak go zrobić? Dodatkowo dzięki kratce z brytfanny Ernesto nie będzie ociekał tłuszczem. To dodatkowa zaleta.

Składniki:

  • 1,2 kg kurczaka 
  • garść suszonych moreli
  • garść suszonych jabłek
  • garść suszonych śliwek
  • garść suszonych gruszek (alternatywnie możecie wykorzystać mieszankę kompotową)
  • 5-6 dużych ziemniaków do pieczenia
  • 3-4 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • oliwa z oliwek
  • masło

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki dokładnie wyszorujcie i usuńcie nadmiar piasku.
  2. Następnie delikatnie zgniećcie ząbki czosnku.
  3. W brytfannie obsmażcie z wierzchu skórę kurczaka w kilku miejscach.
  4. Następnie zwiążcie części, jeżeli nieco wystają poza garnek.
  5. Dodajcie po bokach wstępnie podgotowane i pokrojone ziemniaki oraz kawałki suszonych owoców.
  6. Posmarujcie odrobiną masła i posmarujcie kurczaka oliwą z oliwek.
  7. Podlejcie połową szklanki wody lub bulionu drobiowego.
  8. Pieczcie w brytfannie w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez godzinę.
  9. Po wyjęciu delikatnie przestudźcie i podawajcie wraz z suszonymi owocami.
  10. Pieczony czosnek rozsmarujcie na kawałkach podawanego mięsa.