Bądź zdrów, smacznego! O odżywczych i leczniczych właściwościach roślin - to pełny tytuł książki Ireny Gumowskiej z 1981 roku (moja jest wydana w 1985 roku).
 
Twarda oprawa, szyte kartki - prawie trzydziestka na karku, ale stan prawie idealny, jedynie lekko pożółkłe kartki...
Ta książka to nie do końca książka kucharska - to zbiór informacji o niektórych produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego uzupełniony o przepisy. Nie jest to też encyklopedyczne zestawienie, ale sporo jest przytoczonych badań dotyczących różnych produktów, ich wpływu na zdrowie oraz informacji o tym co zawierają. Jest też sporo ciekawostek, które szczególnie cenię w tej książce.
Treść jest podzielona na rozdziały, z których każdy opisuje inną grupę produktów. Jest więc o "skarbach w ziarnie", "słonecznikach - pełnych słońca", "grochu i fasoli - pełnych białka", "jabłkach i pektynach", "bakłażanach i długowieczności"' "cebulowych łzach", "rodzinie kapustnych" i wielu, wielu innych.
Jak napisałam wyżej, przepisy są uzupełnieniem, ale ilość ich jest naprawdę spora. Ja wykorzystałam przynajmniej kilkanaście z nich i jak dla mnie są naprawdę świetne. Znajdziecie tu przepisy na zupy, sałatki, zapiekanki, placki, różne napoje i przystawki. Jest też sporo przepisów na wykorzystanie opisywanych roślin w "domowej apteczce".
Książka nie do znalezienia w księgarniach, ale jeśli chodzi o sprzedaż z drugiej ręki to widziałam ofertę nawet za 1,99 zł.
 
Ja polecam!