Ciasto czekoladowe bez mąki

4.98 (150 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zakochałam się w tym cieście :-) Wilgotne, mięciutkie, rozpada się podczas krojenia, mega rumowe i ekstremalnie czekoladowe... Piekłam je dwa razy pod rząd, co mi się nie zdarza... i upiekę jeszcze..

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:
    - jaja: 4 sztuki
    - czekolada: 300 gramów
    - śmietana 30%: 200 gramów
    - cukier: 3 łyżki
    - rum: 0.25 szklanki
Wystaw ocenę:

4.98 (150 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto czekoladowe bez mąki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, wlewamy do masy jajecznej, miksujemy do połączenia składników, dolewamy śmietankę, miksujemy, dodajemy rum, ponownie miksujemy.
  • 2. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy dokładnie folią aluminiową. Ciasto będzie pieczone w kąpieli wodnej, więc tortownica musi być zabezpieczona przed przeciekaniem.
    Wlewamy ciasto i wstawiamy do większej blaszki wypełnionej wodą do połowy wysokości tortownicy, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. Pieczemy 60 minut. Po 40 minutach ciasto przykrywamy folią aluminiową, żeby górą się za bardzo nie spiekła i tak zostawiamy do końca pieczenia.
  • 3. W trakcie pieczenia ciasto mocno rośnie, a gdy stygnie równie mocno opada, taka jego uroda.
    Studzimy w tortownicy, a kiedy wystygnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, ja piekę wieczorem, wstawiam do lodówki na całą noc, a następnego dnia zjadam :-)

    Podajemy z lodami, bitą śmietaną, posypane kakao lub po prostu samo, bez dodatków, bo jest obłędne w smaku :-) i uzależnia!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Rum Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować