Makowiec to jedno z ciast, które obowiązkowo muszą się znaleźć na stole podczas różnych świąt. Pełen smakowitych bakalii i oblany polewą czekoladową jest tak pyszny, że nie można mu się oprzeć. Upieczenie makowca zwykle jest dość czasochłonne, ale spokojnie - mamy na to sposób.

 Co zrobić, żeby makowiec nie był suchy?

Jeśli wasz makowiec zwykle wychodzi dość suchy, trzeba dodać do niego składnik, który naturalnie sprawi, że ciasto stanie się bardziej wilgotne i smaczne. W tej roli doskonale sprawdza się jabłko - obowiązkowy składnik makowca japońskiego, czyli właśnie wersji tego ciasta z jabłkami. Polecamy wam użycie kwaśnych odmian - makowiec jest już sam w sobie dostatecznie słodki. A żeby jego przygotowanie było jeszcze szybsze, użyjcie gotowej masy makowej w puszce.

Przepis na szybki i pyszny makowiec japoński

Wypróbujcie prosty przepis na szybki makowiec japoński - czyli taki, który nie potrzebuje spodu. To czysta masa makowa z dodatkiem bakalii i polewą czekoladową. Palce lizać!

Składniki:

  • 1 puszka masy makowej o masie 800 g
  • 5 jabłek
  • 6 jaj
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g rodzynek
  • 100 g migdałów
  • 10 łyżek kaszy manny
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie: odrobina aromatu rumowego

Do tego:

  • posypka kolorowa
  • polewa czekoladowa 

Przygotowanie:

  1. Masę wyłóżcie do miski. Dodajcie do niej obrane i starte jabłka;
  2. Oddzielcie żółtka od białek. Żółtka dodajcie do masy wraz z bakaliami, proszkiem do pieczenia i kaszą manną i dokładnie wymieszajcie;
  3. Do białek dodajcie szczyptę soli lub kilka kropli octu i ubijcie na sztywną pianę. Następnie, delikatnie i za pomocą szpatułki lub dużej łyżki dodajcie do masy na makowiec i ostrożnie wymieszajcie;
  4. Przełóżcie ciasto do dużej, prostokątnej formy (najlepiej o wymiarach 24x35cm), wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Możecie zamiast tłuszczu wyłożyć formę papierem do pieczenia;
  5. Włóżcie ciasto do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczcie przez 60 minut;
  6. Po upieczeniu wyjmijcie ciasto z piekarnika, a gdy ostygnie - polejcie je polewą czekoladową i udekorujcie kolorową posypką.