Lekkie, puszyste i dziecinnie łatwe ciasto widelcem mieszane jest idealnym wyborem na letnie dni. Nawet, jeśli nie macie doświadczenia w pieczeniu ani zaawansowanych sprzętów kuchennych, ten deser wam się uda. W dodatku możecie do niego dodać dowolne ulubione owoce, najlepiej świeże. Przygotowania zajmą wam 5 minut z zegarkiem w ręku, o ile wcześniej przygotujecie wszystko, co będzie wam potrzebne.
Ciasto w 5 minut - przygotowania
Drobne owoce (np. maliny, jeżyny, borówki, jagody, porzeczki, truskawki, agrest, poziomki) wystarczy umyć i osuszyć. Większe, jak czereśnie, wiśnie, śliwki czy morele trzeba po umyciu również dokładnie osuszyć, a następnie rozkroić na pół i pozbawić pestki. Duże owoce, np. jabłka, gruszki, brzoskwinie, nektaryny obierzcie ze skórki, podzielcie na mniejsze części. Owoce lub ich kawałki warto oprószyć cukrem pudrem. W tej formie mogą już czekać na wyłożenie ich na górę ciasta przed wstawieniem go do piekarnika.
Do zrobienia naszego 5-minutowego ciasta będziecie potrzebować tylko kilku akcesoriów. Przygotujcie: dużą miskę, sitko do przesiania mąki, tortownicę 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą oraz widelec do wymieszania ciasta. Przydadzą się także szklanka i łyżeczka do odmierzania ilości produktów.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, więc jajka i maślankę trzeba wyjąć minimum 2 godziny wcześniej z lodówki. Piekarnik nastawcie na 180 stopni C (grzanie góra-dół) i już możecie się zabierać za szykowanie pysznego deseru.
Ciasto widelcem mieszane - przepis
Do przygotowania 5-minutowego ciasta nie musicie nawet wyciągać wagi kuchennej. Dla ułatwienia podajemy wam przelicznik gramatur na szklanki i łyżeczki.
Składniki:
- 3 duże jajka
- 120 g oleju (1 szklanka)
- 240 g naturalnej maślanki (1 szklanka)
- 410 g mąki pszennej (3 i niecała 1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 170 g cukru (3/4 szklanki)
- 200-250 g ulubionych owoców (ok. 2 szklanki)
- 2 łyżeczki cukru pudru do obsypania owoców
Sposób przygotowania:
- Do miski wbijcie całe jajka, dolejcie olej oraz maślankę i przemieszajcie mokre składniki krótko widelcem;
- Wsypcie suche składniki. Mąkę przesiejcie przez siteczko, dodajcie proszek do pieczenia oraz cukier;
- Wymieszajcie wszystkie składniki widelcem delikatnie i krótko;
- Przelejcie ciasto do tortownicy;
- Na wierzchu ułóżcie przygotowane wcześniej owoce;
- Wstawcie ciasto do piekarnika na ok. 50 minut.
Po 45 minutach sprawdźcie patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli patyczek jest suchy, możecie wyciągać je z piekarnika. Gotowy deser posypcie cukrem pudrem, jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta. Wypiek rewelacyjnie smakuje podany na ciepło z gałką lodów waniliowych albo po całkowitym ostygnięciu jako "coś słodkiego" do kawy lub herbaty.
Źródło przepisu: www.poprostupycha.com.pl
Komentarze