Kochacie smak i aromat szarlotki, ale na samą myśl o zagniataniu oraz wałkowaniu ciasta oraz gotowaniu jabłek przechodzi wam na nią ochota? Ten przepis to coś dla was. Zobaczcie, jak cieszyć się pyszną szarlotką bez wyciągania wałka ani włączania piekarnika. Szybciej i prościej już się nie da. 

Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia?

Aby przygotować genialną szarlotkę, która zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem, wcale nie musicie się narobić. Nie będzie trzeba nawet rozgrzewać piekarnika, a zamiast blachy, wystarczy wyciągnąć z szafki patelnię i pokrywkę. Choć szarlotka z patelni może brzmieć dziwnie, to wychodzi równie smaczna, jak klasyczna, a robi się ją zdecydowanie łatwiej, gdyż masa nie wymaga ubijania piany czy ucierania żółtek, a wszystkie składniki ciasta wystarczy wymieszać i przelać na patelnię.

Jak zrobić szybką szarlotkę z patelni? Najpierw rozgrzewamy na niej masło, a następnie posypujemy je cienką warstwą cukru. Następnie dno patelni wykładamy plasterkami obranych jabłek i karmelizujemy je, aż będą złociste. W międzyczasie miksujemy w jednej misce suche i mokre składniki. Kiedy masa będzie już jednolita i puszysta, zalewamy smażone jabłka ciastem, przykrywamy patelnię pokrywką i zostawiamy na wolnym ogniu na 45 minut. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia, przykrywamy talerzem i ostrożnie przewracamy ciasto do góry nogami. W ten prosty sposób otrzymujemy obłędnie pyszną i przepięknie wyglądającą szarlotkę. 

Szybka szarlotka na inne sposoby

Szarlotka z patelni to tylko jeden z wielu pomysłów na szybkie ciasto z jabłkami. Jeśli szukacie innych patentów na ułatwienie sobie życia, z pewnością spodoba wam się też:

  • szarlotka sypana

W tym przepisie mieszamy wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę, cukier i kaszę mannę. Tak przygotowanym proszkiem posypujemy warstwy jabłek i naprzemiennie wypełniamy warstwami całą blachę. 

  • szarlotka z mikrofali

Jeśli jesteście fanami błyskawicznych deserów w 5 minut, pokochacie ten przepis. Wystarczy wymieszać w jednym kubku masło, mleko, mąkę i proszek do pieczenia i dodać do tego drobno pokrojone jabłka. Taką masę wstawiamy razem z kubkiem do mikrofali i już po 30 sekundach możemy cieszyć się pysznym ciastem. 

  • szarlotka na zimno

Ta wersja szarlotki to coś, z czym poradzi sobie nawet dziecko. Nie wymaga ani piekarnika, ani nawet patelni czy mikrofalówki, gdyż wszystko robimy na zimno. Mus jabłkowy musimy tylko wymieszać z galaretką i tak przygotowaną masą przekładać warstwy herbatników. Całość chowamy do lodówki, aż jabłka stężeją i gotowe.

  • jabłka zapiekane pod kruszonką

Ta wersja to coś, dla miłośników klasycznej szarlotki na kruchym cieście, ale w nieco szybszym wydaniu. Jabłka pod kruszonką zapiekamy bowiem w pojedynczych kokilkach, dzięki czemu skraca się czas ich pieczenia. Nie musimy też wałkować ciasta, a jedynie wymieszać je w palcach i wysypać na pokrojone jabłka.

Jakie jabłka do szarlotki?

Choć cały ten wachlarz przepisów różni się sposobem przygotowania, to ich wspólnym mianownikiem są pyszne jabłka, dlatego warto wiedzieć, jak wybrać te najlepsze, aby nie zepsuć całego ciasta. Do ciasta najlepiej sprawdzą się mocno kruche papierówki, soczyste lobo, aromatyczne championy lub lekko kremowe ligole. Wszystkie te gatunki pasują do ciasta w każdej formie, zarówno pokrojone w kawałki, jak i starte na tarce czy przerobione na gładki mus. Aby jednak nie były zbyt rzadkie, warto zagęścić je odrobiną żelatyny lub galaretki, dzięki czemu po upieczeniu będą się pięknie kroiły.