Ciasto drożdżowe wg tego przepisu, jeśli wyrobicie je starannie, świetnie trzyma farsz i jest plastyczne. Takie drożdżówki jadłam niemal codziennie w szkole. Kupowałam je najpierw w sklepiku szkolnym, a potem, już w gimnazjum, w najbliższej piekarni. W takiej, skręcanej podwójnie formie, nie widziałam nich nigdzie poza Małopolską. Zdecydowanie częściej pojawiają się otwarte, płaskie drożdżówki - placki a la kołacze z serem. 

Jak zrobić szybkie, zawijane drożdżówki z serem? 

Z porcji ciasta z przepisu zrobicie ok. 12 średnich drożdżówek z serem. Płat ciasta pokryty równą warstwą nadzienia zwińcie po obu dłuższych brzegach do środka. 1 brzeg powinien zachodzić na drugi. Następnie pokrójcie. Jeśli pokroicie ciasto drożdżowe w węższe paski, wyjdzie ich oczywiście więcej, ale będą mniejsze.

Aby drożdżówki z serem lepiej trzymały farsz, a ciasto się nie rozchodziło, zwinięte brzegi możecie dodatkowo skleić razem. Podszczypujcie je jak pierogi. Zwiniecie je w bardzo prosty sposób. Zawijane drożdżówki z serem po krakowsku wymagają podwójnego skręcenia - jak świderki. Po skręceniu rozłóżcie je złączeniem (tym, które podszczypywaliście) do dołu blaszki. 

Krakowskie drożdżówki z serem i lukrem - przepis

Składniki na rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży w temp. pokojowej
  • 90-100 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej tortowej z mąki przygotowanej do ciasta

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 1 i 3/4 szklanki (280g) mąki pszennej tortowej (ilość po odliczeniu porcji na rozczyn)
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko jaja w temp. pokojowej
  • 40 g masła
  • 1 szczypta soli

Składniki na słodkie nadzienie:

  • 250 g twarogu (z „klinka”)
  • 1 łyżka drobnoziarnistego cukru (lub 1 płaska łyżka cukru pudru)
  • 1 żółtko w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Dodatkowo: 1 białko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem, cukier gruboziarnisty lub kryształ do oprószenia drożdżówek oraz 3/4 szklanki cukru pudru i kilka łyżek wody na prosty lukier (nie jest niezbędny, można pominąć). 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotujcie rozczyn: rozkruszcie dokładnie drożdże. Dodajcie 1 łyżkę cukru, 1 i 1/2 łyżki mąki i ciepłe mleko. Wymieszajcie dokładnie. Przykryjcie i zostawcie w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
  2. Rozpuśćcie masło i przestudźcie. Roztrzepcie jajko z cukrem, aż się białko przestanie ciągnąć się za trzepaczką. Cukier może być w kryształkach. 
  3. Do mąki na ciasto dodajcie szczyptę soli, wymieszajcie, zróbcie dołeczek, dodajcie jajka z cukrem i wymieszajcie. Dodajcie podrośnięty rozczyn i ponownie wymieszajcie. Dodajcie roztopione wcześniej masło i zagniećcie przez ok. 10 minut. Gotowe ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki i miski. Nakryjcie czystą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
  4. Gdy ciasto rośnie, zblendujcie ser na nadzienie, dodajcie wszystkie pozostałe składniki na farsz i wymieszajcie. 
  5. Przełóżcie kulę ciasta na podsypany mąką blat lub stolnicę, zagniećcie raz jeszcze, uformujcie prostokąt i rozwałkujcie na niezbyt gruby, ale duży płat ciasta (o wymiarach ok. 40 x 30 cm).
  6. Pokryjcie go w całości nadzieniem, zostawiając kilka cm na brzegach. Rozsmarujcie nadzienie równą warstwą. Zawińcie 2 dłuższe przeciwległe boki do środka, jeden na drugi - do połowy z 1 i z 2 strony, tak by brzegi zachodziły na siebie. Pokrójcie prostokąt na 12 równych kawałków.  
  7. Nagrzejcie piekarnik do 180 st. C. 
  8. Każdy z nich skręćcie na 2 razy, by powstały charakterystyczne „świderki” i przełóżcie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, łączeniem do dołu. Przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
  9. Rozkłóćcie białko i posmarujcie każdą drożdżówkę. Oprószcie cukrem kryształem lub gruboziarnistym.
  10. Pieczcie w temp. 180 st. C i trybie góra-dół przez 25 minut - do zarumienienia. 
  11. Gotowe drożdżówki z serem możecie polać lukrem, posypać cukrem pudrem lub zostawić bez dodatków.