Ciasto drożdżowe wg tego przepisu, jeśli wyrobicie je starannie, świetnie trzyma farsz i jest plastyczne. Takie drożdżówki jadłam niemal codziennie w szkole. Kupowałam je najpierw w sklepiku szkolnym, a potem, już w gimnazjum, w najbliższej piekarni. W takiej, skręcanej podwójnie formie, nie widziałam nich nigdzie poza Małopolską. Zdecydowanie częściej pojawiają się otwarte, płaskie drożdżówki - placki a la kołacze z serem.
Jak zrobić szybkie, zawijane drożdżówki z serem?
Z porcji ciasta z przepisu zrobicie ok. 12 średnich drożdżówek z serem. Płat ciasta pokryty równą warstwą nadzienia zwińcie po obu dłuższych brzegach do środka. 1 brzeg powinien zachodzić na drugi. Następnie pokrójcie. Jeśli pokroicie ciasto drożdżowe w węższe paski, wyjdzie ich oczywiście więcej, ale będą mniejsze.
Aby drożdżówki z serem lepiej trzymały farsz, a ciasto się nie rozchodziło, zwinięte brzegi możecie dodatkowo skleić razem. Podszczypujcie je jak pierogi. Zwiniecie je w bardzo prosty sposób. Zawijane drożdżówki z serem po krakowsku wymagają podwójnego skręcenia - jak świderki. Po skręceniu rozłóżcie je złączeniem (tym, które podszczypywaliście) do dołu blaszki.
Krakowskie drożdżówki z serem i lukrem - przepis
Składniki na rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży w temp. pokojowej
- 90-100 ml mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej tortowej z mąki przygotowanej do ciasta
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 1 i 3/4 szklanki (280g) mąki pszennej tortowej (ilość po odliczeniu porcji na rozczyn)
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko jaja w temp. pokojowej
- 40 g masła
- 1 szczypta soli
Składniki na słodkie nadzienie:
- 250 g twarogu (z „klinka”)
- 1 łyżka drobnoziarnistego cukru (lub 1 płaska łyżka cukru pudru)
- 1 żółtko w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Dodatkowo: 1 białko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem, cukier gruboziarnisty lub kryształ do oprószenia drożdżówek oraz 3/4 szklanki cukru pudru i kilka łyżek wody na prosty lukier (nie jest niezbędny, można pominąć).
Sposób przygotowania:
- Przygotujcie rozczyn: rozkruszcie dokładnie drożdże. Dodajcie 1 łyżkę cukru, 1 i 1/2 łyżki mąki i ciepłe mleko. Wymieszajcie dokładnie. Przykryjcie i zostawcie w ciepłym miejscu na 10-15 minut.
- Rozpuśćcie masło i przestudźcie. Roztrzepcie jajko z cukrem, aż się białko przestanie ciągnąć się za trzepaczką. Cukier może być w kryształkach.
- Do mąki na ciasto dodajcie szczyptę soli, wymieszajcie, zróbcie dołeczek, dodajcie jajka z cukrem i wymieszajcie. Dodajcie podrośnięty rozczyn i ponownie wymieszajcie. Dodajcie roztopione wcześniej masło i zagniećcie przez ok. 10 minut. Gotowe ciasto powinno łatwo odchodzić od ręki i miski. Nakryjcie czystą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
- Gdy ciasto rośnie, zblendujcie ser na nadzienie, dodajcie wszystkie pozostałe składniki na farsz i wymieszajcie.
- Przełóżcie kulę ciasta na podsypany mąką blat lub stolnicę, zagniećcie raz jeszcze, uformujcie prostokąt i rozwałkujcie na niezbyt gruby, ale duży płat ciasta (o wymiarach ok. 40 x 30 cm).
- Pokryjcie go w całości nadzieniem, zostawiając kilka cm na brzegach. Rozsmarujcie nadzienie równą warstwą. Zawińcie 2 dłuższe przeciwległe boki do środka, jeden na drugi - do połowy z 1 i z 2 strony, tak by brzegi zachodziły na siebie. Pokrójcie prostokąt na 12 równych kawałków.
- Nagrzejcie piekarnik do 180 st. C.
- Każdy z nich skręćcie na 2 razy, by powstały charakterystyczne „świderki” i przełóżcie na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, łączeniem do dołu. Przykryjcie czystą ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na ok. 10 minut.
- Rozkłóćcie białko i posmarujcie każdą drożdżówkę. Oprószcie cukrem kryształem lub gruboziarnistym.
- Pieczcie w temp. 180 st. C i trybie góra-dół przez 25 minut - do zarumienienia.
- Gotowe drożdżówki z serem możecie polać lukrem, posypać cukrem pudrem lub zostawić bez dodatków.
Komentarze