Zgodzicie się, że nie ma to jak pełen smaku, soczysty, pieczony schab. Przyrządzenie go wcale nie jest trudne - wystarczy zamarynować mięso (na co najmniej kilkanaście godzin), a później upiec w piekarniku i domowa wędlina gotowa. Pieczony schab można jeść na ciepło, polany aromatycznym sosem albo na zimno do kanapek. Sztuka pieczenia polega na tym, by schab pozostał soczysty i nie wysechł w piekarniku, co czasami niestety się zdarza. Sprawdźcie, co zrobić, by mięso to wyszło wam zawsze tak, jak trzeba.

Co zrobić, by schab wyszedł soczysty?

Zacznijmy od tego, dlaczego schab bywa suchy po wyjęciu z piekarnika? Przesuszyć go jest bardzo łatwo, ze względu na fakt, że mięso to zawiera mało tłuszczu. O wiele mniej, niż np. łopatka. Dlatego trzeba mu poświęcić więcej uwagi, by zapobiec wysuszeniu mięsa. Tak naprawdę musicie pamiętać o 2 rzeczach - czasie i temperaturze pieczenia. 

Jak zrobić soczysty schab?

  1. Po pierwsze - czas. Zwykle na 1 kilogram mięsa przypada 1 godzina pieczenia. W przypadku schabu należy ten czas nieco skrócić i wynosi on 50 minut na 1 kilogram schabu. To zmniejszy prawdopodobieństwo wysuszenia mięsa;
  2. Po drugie - temperatura pieczenia. Sprytna obsługa piekarnika pozwoli wam zrobić smaczny i soczysty schab. Zamarynowane, surowe mięso włóżcie do rękawa do pieczenia lub owińcie szczelnie folią aluminiową. Tak przygotowany schab włóżcie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Po około 25 minutach pieczenia zmniejszcie temperaturę o 40 stopni i dalej pieczcie już schab do końca - czas zależy oczywiście od tego, ile waży wasze mięso. Trik ze zmniejszeniem temperatury sprawi, że schab pozostanie soczysty i nie wyschnie podczas pieczenia.