Zupka fasolowa z kiełbaską

5 (140 ocen)

Bardzo smaczna zupka, która nawet dzieciom smakuje.

Składniki:

  • - 50 dkg fasoli Piękny Jaś
    - 3 litry wody
    - 50 dkg kiełbasy cienkiej dowolnej
    - olej do smażenia
    - 1 marchewka
    - 1 pietruszka
    - 1 cebula
    - 3 ząbki czosnku
    - 2 łyżki przecieru pomidorowego
    - majeranek
    - papryka słodka
    - ognista mieszanka przypraw
    - pieprz czarny
    - sól morska
    - 2 łyżki śmietany
    - 2 łyżki maki
Wystaw ocenę:

5 (140 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupka fasolowa z kiełbaską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do baniaka wlewamy wodę i dajemy fasolę Piękny Jaś . Dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę, sól i pieprz i gotujemy.
  • 2. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oleju, dodajemy kiełbasę drobno pokrojoną i jeszcze chwilę smażymy.

    Jak fasola będzie miękka, to dodajemy do niej kiełbasę z cebulą i czosnkiem.
  • 3. Dajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku przyprawą ognistą , papryką słodką oraz majerankiem .
  • 4. Na koniec rozrabiamy mąkę ze śmietaną w pół szklance wody, wlewamy do zupy i doprowadzamy do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku pieprzem i solą.

    Jak zakipi zdejmujemy z ognia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Groch Kiełbasa Majeranek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować