Zupa z kopru włoskiego

0 (0 ocen)

  • 30 min

Ta zupa ma wyjątkowy smak i wiele wartościowych składników, nie wymaga precyzyjnego krojenia warzyw i długiego gotowania, a jest bardzo pożywna.

  • 30 min

Składniki:

  • duży koper włoski – 1 szt.
    cukinia – 250 g
    seler – 1/4 szt.
    łodyga selera naciowego – 1 szt.
    cebula – 1 szt.
    czosnek – 1 ząbek
    kwiat muszkatu -1/4 łyżeczki
    kminek – 1/4 łyżeczki
    pieprz świeżo mielony – do smaku
    sól morska – do smaku
    śmietana kremówka – 1/2 szk.
    bulion warzywny – 2 szk.
    oliwa – 1 łyżka
    masło – 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Zupa z kopru włoskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa oczyścić, umyć i pokroić na plastry. W rondlu na oliwie i maśle podsmażyć pokrojoną cebulę. Przez chwilę mieszając smażyć, dodać posiekany czosnek, przyprawy i pozostałe warzywa. Smażyć często mieszając, a następnie wlać bulion i gotować, aż warzywa będą miękkie.
    Odstawić zupę do lekkiego przestygnięcia. Następnie zmiksować blenderem na gładki krem.
  • 2. Garnek z zupą ponownie postawić na gazie, podgrzać, wlać śmietanę i ewentualnie jeszcze raz doprawić do smaku.
    Zupę podawać posypaną posiekanymi listkami kopru włoskiego lub z łyżką kwaśnej śmietany.

Porady

Warzyw nie trzeba precyzyjnie kroić, bo zupa będzie miksowana.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Fenkuł (koper włoski) Koper

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować