Zupa rybna z ryżem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybka w przygotowaniu zupa rybna z dorsza o oryginalnym smaku podana z ryżem.

  • 30 min

Składniki:

  • 300 g filetów z dorsza
    3 małe marchewki
    1 pietruszka
    1 cebula
    200 g zielonego groszku mrożonego
    pęczek szczypiorku
    2-3 cm kawałek imbiru
    sok z 1 limonki
    2-3 łyżki sosu sojowego
    200 g ryżu
    1 łyżeczka cukru
    1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
    sól, pieprz
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna Ryba

Zupa rybna z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, umyty szczypiorek drobno siekamy. W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy oliwę z oliwek. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy cebulę ze szczypiorkiem i smażymy do zeszklenia.
  • 2. Marchewki i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z zeszkloną cebulą. Imbir obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o małych oczkach, wrzucamy do garnka. Na końcu dodajemy sok z limonki i wszystko smażymy około 5 min.
  • 3. Następnie zalewamy wszystko gorącą wodą w ilości ok. 1,5 litra. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy mrożony, zielony groszek. Filet z dorsza myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Wrzucamy do zupy. Przyprawiamy sosem sojowym, papryką słodką mieloną, cukrem, solą oraz pieprzem. Gotujemy jeszcze 5-7 min.
  • 4. Ryż gotujemy w osobnym garnku według instrukcji na opakowaniu.
    Do miseczki na dno wykładamy ryż i zalewamy zupą. Możemy udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Do tej zupy najlepiej pasuje ryż jaśminowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Ryby Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować