Zupa rybna z pomidorami, szpinakiem i ryżem

0 (0 ocen)

Rewelacyjna w smaku, prosta w wykonaniu - świetna propozycja na piątkowy obiad.

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu a:
    450 g filetów z dorsza
    100 g świeżego szpinaku
    1/3 szklanki ryżu basmati
    składnik podstawowy dodatkowy:
    500 g mięsistych pomidorów (np. lima)
    składniki robocze:
    1 kostka rosołowa warzywna
    2 szklanki wody
    1,5 łyżki masła klarowanego
    1 łyżka soku z cytryny
    pieprz cytrynowy
    sól
    dekoracja:
    kilka małych gałązek koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa rybna Ryba

Zupa rybna z pomidorami, szpinakiem i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety kroimy w dużą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, lekko solimy i oprószamy pieprzem cytrynowym. Odstawiamy na 30 minut.
  • 2. Pomidory myjemy, zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, następnie obieramy ze skórki, wyjmujemy nasionka, a miąższ kroimy w drobną kostkę.
  • 3. Szpinak przebieramy, odrywamy ogonki, większe liście dzielimy na pół. Płuczemy dokładnie i osączamy z wody.
  • 4. Dwie szklanki wody zagotowujemy, rozpuszczamy kostkę warzywną. Do bulionu wkładamy rybę, zagotowujemy, gotujemy 2 minuty i zestawiamy z ognia.
  • 5. Ryż gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku, odcedzamy.
  • 6. W rondlu roztapiamy masło, wkładamy pokrojone pomidory i dusimy 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy szpinak i ryby wraz z bulionem, mieszamy, gotujemy 2-3 minuty na małym ogniu.
  • 7. Zupę podajemy z ugotowanym ryżem, dekorujemy piórkami koperku.

Porady

Zamiast kostki warzywnej można użyć 2 szklanek domowego wywaru warzywnego. Filety z dorsza można zastąpić inną białą rybą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Ryby Ryż Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować