Zupa Ogórkowo-Szpinakowa

4.5 (164 ocen)

  • 1 min

Wg mojej córeczki Karolinki, najlepsza ogórkowa na całym świecie

  • 1 min

Składniki:

  • 1 Udko z kurczaka
    5 ziemniaków
    2 marchewki
    1 pietruszka
    6 brykietów szpinakowych - lub 1 szkl. drobno posiekanego szpinaku
    5 ogórków kiszonych starych na tartce o grubszych oczkach
    Po 2 listki laurowe, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach prawdziwy
    1 łyżeczka suszonego koperku
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżki mąki pszennej
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa ogórkowo-szpinakowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udko umyć i zalać wodą, dodać przyprawy (oprócz soli i pieprzu)gotować przez 15 min. Ziemniaki umyć i pokroić w kostkę, zaś marchewkę w cienkie talarki, pietruszkę podzielić na 4 części. Dodać do Wywaru ziemniaki, marchewkę i szpinak- gotować na małym ogniu około 15-20 min. Gdy warzywa będą już miękkie dodać ogórki. Gotować 10 min. W szklance rozrobić mąkę ze śmietaną i szczyptą soli. Aby nie powstały grudki przy dolewaniu śmietany do zupy należy do szklanki dodać gorącej zupy i dokładnie wymieszać. Dolać do zupy i doprawić do smaku solą i pieprzem wg własnego uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować