Zupa kalafiorowa z ryżem i ziemniakami

4.5 (173 ocen)

  • 50 min

Smaczna i delikatna w smaku zupa.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 mały kalafior
    300 g żeberek
    1 pęczek młodej włoszczyzny
    2 ziemniaki
    250 ml śmietany 18%
    3 łyżki ryżu
    pęczek szczypiorku
    zioła prowansalskie
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kalafiorowa z ryżem i ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy wywar mięsno warzywny. Do zimnej wody (1,5 l) wkładamy żeberka, zagotowujemy, zbieramy szumowiny, dodajemy oczyszczoną i obraną włoszczyznę, solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 25 min. Mięso i włoszczyznę wyjmujemy, marchew kroimy na talarki. Do wywaru dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Kalafior myjemy, dzielimy na różyczki. Razem ze śmietaną i odrobiną miksujemy. Dodajemy do zupy razem z ryżem. Gotujemy na wolnym ogniu 20-25 min. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną marchew. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, mieszamy z posiekanym szczypiorem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować