Smaczna,lekka a zarazem pożywna zupa zupa z kalafiorem i ryżem:)
60 min
Składniki:
2 l wywaru mięsnego z drobiu ,3 łyżki ryżu,1 marchewka,1 mała pietruszka,1/2 małego kalafiora,2 łyżki śmietany,1 łyżeczka kucharka,sól,pieprz czarny i ziołowy do smaku,natka pietruszki,ewentualnie przyprawa maggi w płynie do smaku ,2-3 ziarna ziela angielskiego,1 liść laurowy
Zupa kalafiorowa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa umyć i obrać.Kalafiora podzielić na różyczki.Do gorącego wywaru zetrzeć na grubych oczkach tarki warzywa.Podgotować chwilkę,następnie gdy warzywa są pół miękkie wsypać ryż ,wymieszać i gotować na małym ogniu.Gdy ryż prawie miękki (ok.15 min.)dodać różyczki kalafiora.Wszystkiego razem chwilę podgotować.Zupę doprawić przyprawami do smaku,zabielić zahartowaną śmietaną.Gotową posypać natką pietruszki.
Komentarze