Zupa fasolowa

0 (0 ocen)

Od czasu do czasu przyrządzam taką zupkę mojej rodzinie.

Składniki:

  • 3l wody
    pół paczki fasoli czerwonej - 1 garść fasoli na 1 osobę
    1/2 kostki rosołowej
    7 większych ziemniaków
    łyżka soli, łyżeczka wegety
    pieprz, maggi

    zasmażka:
    3 łyżki margaryny
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 szkl wody zimnej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa fasolowa

Zupa fasolowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Namoczona fasola 1. Fasolę moczyć przez całą noc w 2l wody.
  • 2. Do namoczonej fasoli wraz z wodą, dolać pozostały 1l wody, dodać kostkę rosołową, łyżkę soli, łyżeczkę wegety. Gotować do miękkości fasoli.
  • Pokrojone ziemniaki 3. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować do ich miękkości.
  • Zasmażka 4. Zrobić zasmażkę: Rozpuścić margarynę, dodać mąkę pszenną, smażyć, cały czas mieszając ok 2-3 min. Po upływie tego czasu wlać wodę, wymieszać, wlać 2-3 chochle zupy w celu zahartowania zasmażki,
  • Zasmażanie zupy 5. Zasmażkę wlać do całości zupy. Przyprawić do smaku pieprzem i maggi. Zupę zagotować.

Porady

Odmierzanie Ilości potrzebnej fasoli: 1 garść fasoli na 1 osobę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Fasola czerwona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować