• Zroślak

    Autor: Małgorzata Jagiełło, Zduńska Wola

  • Gotuję co dzień dla 5-osobowej rodziny. Zroślaki są naszą ulubioną przekąską, zwłaszcza gdy urządzamy w domu wieczór kinowy (wszyscy uwielbiamy oglądać filmy).

  • Składniki

    Ciasto: 4 szkl. mąki
    ● jajko
    ● 4 dag drożdży
    ● łyżeczka cukru
    ● 2 łyżeczki soli
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● 1/2 szkl. ciepłej wody
    ● 1/4 szkl. oleju
    ● dowolne przyprawy ziołowe
    Farsz: 30 dag kiełbasy
    ● 20 dag pieczarek
    ● papryka
    ● cebula
    ● olej
    ● zioła prowansalskie
    Oraz: 10 dag startego żółtego sera
    ● jajko
    ● łyżka keczupu
    ● gotowy sos czosnkowy

  • Sposób przygotowania

    1.

    Do miski z mąką wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier. Zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia.

    2.
    Zroślak - krok 2

    Na patelni podsmażamy drobno pokrojone pieczarki, cebulę i kiełbasę. Dodajemy pokrojoną paprykę, doprawiamy.

    3.
    Zroślak - krok 3

    Z ciasta wycinamy kulki, nakładamy farsz i zawijamy. Układamy ciasno na blasze. Wierzch smarujemy jajkiem rozkłóconym z keczupem. Posypujemy żółtym serem. Pieczemy 35 minut w 200 °C. Podajemy z sosem.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    tania_kuchnia, ciasto drożdżowe
  • 0 komentarzy

Autor: Małgorzata Jagiełło, Zduńska Wola

RedakcjaPP 5900

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-08-08T15:04:02+02:00

1001 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PPWS_01-2010

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »