Zraziki nadziewane ryżem

4.5 (177 ocen)

  • 60 min

Kolejny raz sięgnąłem po danie z roku 1930...niebiańsko smakuje!!!

  • 60 min

Składniki:


  • 700 g szynki wieprzowej
    60 g ryżu
    3 cebule
    40 g smalcu
    60 g masła
    300 ml rosołu
    mąka
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zraziki nadziewane ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę (chudą część) tniemy na 4 grube plastry i bardzo cienko rozbijamy ,z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Pozostałe (z porcjowania) skrawki szynki mielimy.
    Ryż gotujemy na sypko ,studzimy i mieszamy razem z mieloną szynką ,posiekaną i zeszkloną na smalcu cebulą. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Farsz dzielimy na 4 części.
    Każdą porcję farszu kładziemy na rozbite kotlety i zawijamy ,chowając brzegi do środka. Związujemy nitką ,oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanym maśle z każdej strony na złoty kolor. Gdy zrazy obsmażymy ,dodajemy posiekane 2 cebule ,zasmażamy ,podlewamy rosołem i dusimy przez 30 min. Podajemy z puree ziemniaczanym i surówką z kiszonej kapusty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować