Znakomite eklerki

5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Gotuję codziennie dla męża Wojciecha i córki Marty. Raz w tygodniu, na niedzielę, piekę jakiś przysmak do kawy.

Składniki:

  • Ciasto: 4 jajka
    ● 20 dag mąki
    ● 14 dag margaryny
    ● 1,5 szkl. wody
    ● 1,5 dag proszku do pieczenia.
    Masa: 3/4 szkl. cukru
    ● 1 kostka margaryny
    ● 1/2 l mleka
    ● 2 płaskie łyżki mąki
    ● 2 żółtka
    ● 1 jasny budyń bez cukru
    Polewa: 1/2 szkl. cukru
    ● 1/3 kostki margaryny
    ● łyżka kakao
    ● 2 łyżki wody
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Znakomite eklerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: tłuszcz rozpuszczamy
    w gorącej wodzie. Wsypujemy
    mąkę z proszkiem, mieszamy.
    Studzimy. Wbijamy jajka i miksujemy
    na najwyższych obrotach
    przez 5 minut. Ciasto nakładamyrównymi porcjami na posmarowaną
    margaryną i posypaną
    mąką blachę. Pieczemy ok. 30
    minut w temperaturze 200 C.
  • Znakomite eklerki 2. Masa: żółtka ucieramy z 1/2
    szklanki cukru, do dajemy mąkę,
    budyń i 1/2 szklanki mleka,
    miksujemy. Resztę mleka gotujemy
    z pozostałym cukrem,
    wlewamy masę żółtkową. Mieszając,
    gotujemy, aż zgęstnieje.
    Zdejmujemy i studzimy. Margarynę
    mik sujemy, dodając po
    łyżce masy budyniowej.
  • 3. Polewa: w gorącej wodzie
    roztapiamy cukier z margaryną,
    dodajemy kakao.
  • 4. Wystudzone ciastka przekrawamy
    na pół, napełniamy kremem
    i dekorujemy polewą.

Porady

● Podczas pieczenia nie można otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. ● Po wyjęciu z piekarnika ciastka możemy nakłuć, aby uszła z nich para

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować