Złociste niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier, a następnie, nadal ubijając, po kolei żółtka. Mąki mieszamy, przesiewamy i stopniowo dodajemy do ciasta, mieszając drewnianą łyżką. Papierem do pieczenia wykładamy tylko dno blachy o średnicy 20x30cm lub tortownicy o średnicy 28cm. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy około 35 minut w temperaturze 160 - 170 ºC.
Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika, bez wyjmowania z formy upuszczamy go na podłogę z wysokości pół metra i odstawiamy do uchylonego piekarnika do zupełnego ostygnięcia.
2.Z 750ml mleka odlewamy szklankę i rozprowadzamy w niej budynie i żółtka, resztę mleka zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, wsypujemy cukry i mieszamy, by się rozpuściły, po czym dodajemy budyniową mieszankę i jeszcze chwilę gotujemy, cały czas mieszając. Masę studzimy. Ucieramy miękkie masło do białości, następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu i dalej ucieramy całość do gładkości.
3.Mieszamy pół szklanki wody i pół szklanki likieru Amaretto. Biszkopt kroimy na pół, pierwszy blat nasączamy połową alkoholowej mieszanki, wykładamy na niego 3/4 masy budyniowej. Przykrywamy drugim blatem, nasączamy go resztą mieszanki i rozsmarowujemy na nim pozostałą część masy.
4.Wiórki kokosowe wsypujemy na rozgrzaną patelnię i cały czas mieszając, podsmażamy na złoty kolor. Przesypujemy na talerz (nie zostawiamy na patelni, bo się przypalą) i studzimy. Zimnymi wiórkami dekorujemy wierzch ciasta.
Porady
Do nasączenia blatów biszkoptowych można użyć innego alkoholu, np. likieru kokosowego.
Komentarze