Ziołowy schab

4.5 (142 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.

Schab w ziołach to świetne połączenie chudego, kruchego mięsa z niezwykle bogatą i aromatyczną mieszanką ziół. Bardzo ciekawe danie obiadowe.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,4kg schabu bez kości

    Marynata:
    6 łyżek oleju
    1 łyżeczka rozmarynu
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka oregano
    3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz

    Pesto
    1 doniczka świeżej bazylii
    2 pęczki natki z pietruszki
    3 ząbki czosnku
    100g orzeszków ziemnych
    20ml soku z limonki
    60ml oliwy extra virgin
    50g sera parmezan
    pieprz
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Ziołowy schab - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata
    Olej wymieszać z ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodać szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.
  • image-1kf461l 2. Umyty schab naciąć wzdłuż cztery razy i natrzeć wcześniej przygotowaną marynatą, odstawić na około 30minut.
  • 3. Pesto
    Do malaksera wrzucić orzeszki, czosnek, liście bazylii, natkę z pietruszki, parmezan, dodać oliwę i sok z limonki. Zmiksować do postaci gęstego pesto. Doprawić solą i pieprzem.
  • image-0q67b0c 4. Nacięcia schabu nafaszerować pesto. Całość owinąć folią aluminiową i ułożyć w brytfannie do pieczenia. Wstawić
    do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec przez około
    60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Czosnek Natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować