Schab czosnkowo-ziołowy

0 (0 ocen)

Kruche, soczyste mięso skąpane w aromatycznej mieszance ziół i śmietanowo-musztardowej glazurze z dodatkiem keczupu. Doskonała pieczeń na niedzielny obiad, świąteczne ucztowanie, czy rodzinne uroczystości (np. przyjęcie komunijne).Na zimno, doskonały do kanapek i sałatek.

Składniki:

  • - 1,5 kg schaby bez kości,
    - po 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki, tymianku i majeranku,
    - 1/3 kostki dobrej jakości margaryny lub olej do smażenia,
    - ok. 2 szklanki wody.
    Marynata:
    - 2 łyżki oliwy z oliwek,
    - po łyżce keczupu, musztardy i śmietany,
    - 2 ząbki czosnku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Schab czosnkowo-ziołowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i ewentualnie odcinamy nadmiar tłuszczu.
    Przyprawy i zioła mieszamy i nacieramy nimi mięso ze wszystkich stron, wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 2. Oliwę z oliwek mieszamy z keczupem, musztardą, śmietaną i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Przygotowaną marynatą smarujemy mięso i odstawiamy ponownie na 30 minut do lodówki.
  • 3. W brytfannie lub innym naczyniu rozgrzewamy margarynę (jak najlepszej jakości) lub olej, obsmażamy mięso ze wszystkich stron na złoty kolor i podlewamy ok. 1/2 szklanki wody.
    Dusimy pod przykryciem przez ok. 2 godziny od czasu do czasu podlewając resztą wody i wytwarzającym się sosem.
    Podawać z kluskami śląskimi i modrą kapustą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Schab Wieprzowina Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować