Kolejna propozycja zimowej sałatki, tym razem z białej kapusty.
3 godz. 20 min
Składniki:
ok. 1000 g białej kapusty
ok. 100 g cebuli
ok. 250 g marchewki
ok. 200 g czerwonej papryki
ok. 150 g jabłek
2 lekko czubate łyżeczki soli
60 g cukru
100 ml oleju rzepakowego
140 ml octu spirytusowego
Zimowa sałatka z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę cienko poszatkować, przełożyć do miski. Posypać solą i wymieszać. Odstawić pod przykryciem na pół godziny. W tym czasie obrać jabłka i marchewkę, zetrzeć je na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w cienkie paski a cebulę w piórka.
2.Kiedy kapusta zmięknie i puści sok dodać do niej pozostałe rozdrobnione składniki. Dodać cukier, olej i olej – wszystko dobrze wymieszać. Sałatką napełnić słoiki dobrze ugniatając a na wierzch wlać sok jaki pozostał w misce. Pasteryzować około 25 minut.
Komentarze