Sałatka z kapusty białej, buraków i cebuli

4.91 (207 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna sałatka do obiadu i nie tylko.
Prosta i szybka w przygotowaniu, nieskomplikowana tylko z 3 składników i słodko - kwaśnej zalewy.
Na zimę jak znalazł.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kapusta biała 1 duża główka ok. 2,5 kg,
    buraki czerwone 2 kg,
    cebula 1,5 kg,

    Zalewa;
    woda 2 szkl,
    ocet 1 szkl,
    cukier 3/4 szkl, (można więcej),
    sól 2 łyżki,
    liść laurowy 2,
    ziele angielskie 3 ziarenka,
Wystaw ocenę:

4.91 (207 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z kapusty białej, buraków i cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • sałatka z kapusty białej, buraków i cebuli 1. Kapustę białą obieram z wierzchnich, brzydkich liści, kroję na ćwiartki i szatkuję.
    Cebulę po obraniu ścieram na tarce grube oczka.
    Buraki gotuję w łupinach, po ugotowaniu obieram i ścieram na tarce również grube oczka.
    Wszystkie składniki wkładam do dużej miski i dokładnie mieszam do połączenia składników.
    Następnie zalewam przygotowaną wcześniej zalewą i odstawiam na 2 - 3 godziny. Co jakiś czas mieszam.
    Po tym czasie przekładam do czystych wyparzonych słoików, zakręcam i pasteryzuję około 15 minut od zagotowania wody.

    Zalewa;
    Składniki zalewy zagotować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować