Pyszna sałatka do obiadu i nie tylko.
Prosta i szybka w przygotowaniu, nieskomplikowana tylko z 3 składników i słodko - kwaśnej zalewy.
Na zimę jak znalazł.
60 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
kapusta biała 1 duża główka ok. 2,5 kg,
buraki czerwone 2 kg,
cebula 1,5 kg,
Sałatka z kapusty białej, buraków i cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę białą obieram z wierzchnich, brzydkich liści, kroję na ćwiartki i szatkuję.
Cebulę po obraniu ścieram na tarce grube oczka.
Buraki gotuję w łupinach, po ugotowaniu obieram i ścieram na tarce również grube oczka.
Wszystkie składniki wkładam do dużej miski i dokładnie mieszam do połączenia składników.
Następnie zalewam przygotowaną wcześniej zalewą i odstawiam na 2 - 3 godziny. Co jakiś czas mieszam.
Po tym czasie przekładam do czystych wyparzonych słoików, zakręcam i pasteryzuję około 15 minut od zagotowania wody.
Komentarze