Wzorowana na Erdapfelsalat co można przetłumaczyć - sałatka z jabłek ziemnych .Bardzo popularna w Austrii sałatka .Ta - to trochę zmieniona moja wersja .
Składniki:
4 młode ziemniaki średniej wielkości
1/4 szklanki bulionu wołowego
pieprz kolorowy grubo mielony
1/2 łyżeczki ostrej musztardy
przyprawa do dań z ziemniaków
1/3 szklanki pokrojonego szczypiorku ( w przepisie cebulka )
2 kiszone ogórki
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
szczypta czarnuszki
Ziemniaczana sałatka z bulionem wołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować ziemniaki w mundurkach .Obrać i pokroić w grube plastry. Bulion zagotować z musztardą . Zalać nim pokrojone ziemniaki i zostawić do ostygnięcia. Odcedzić . Doprawić przyprawą do ziemniaków i pieprzem .Dodać pokrojone w cienkie plasterki ogórki . Posypać szczypiorem , natką i czarnuszką .
Kiedy pierwszy raz spotkałam się z tym przepisem miałam wątpliwości co do polewania rosołem i zostawiania w nim aż ostygnie -okazało się , że jest bardzo smaczna i doskonale nadaje się do pieczonych mięs a szczególnie do grilla. - od tej pory robię różne jej wersje .
Bardzo fajnie smakuje też z plastrem mięsa na zimno jako danie kolacyjne .
Komentarze