Ciasto zielona finezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.BISZKOPT: białka odzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier stopniowo na koniec a nastepnie po jednym żółtku. Dodajemy mąkę, proszek, kakao oraz olej i mieszamy ręcznie. Ciasto wykładamy na formę 23x28cm (którą wczęsniej smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą) Pieczemy w 180 stopniach - 40 minut.
2.MASA ŚMIETANOWA: Rozpuszczamy galaretki ( w 400 ml goracej wody) i studzimy. Kolejno ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Wystudzoną i powoli tężejącą galaretkę wlewamy do ubitej śmietanki i miksujemy na niskich obrotach.
Wylewamy na wystudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki.
3.MASA Z KIWI: obieramy kiwi i blendujemy - wlewamy do garnka i gotujemy je . Zdejmujemy z ognia i wrzucamy galaretki -studzimy gdy mus zacznie powoli tężeć wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
4.MASA KOKOSOWA: żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (ok 50 ml ) studzimy. Mleko kokosowe miksujemy i dodajemy do niego wystudzoną żelatynę.
Ubijamy smietankę z cukrem pudrem - do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone -ubijamy dalej . Łączymy kolejno ubitą smietankę z mlekiem kokosowym i dodajemy wiorki , mieszamy i wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki -kiedy masa stężeje posypujemy ciasto wiórkami.
Komentarze