Ciasto zielona finezja

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pyszne ciasto -które kusi wyglądem i smakiem. Nie jest za słodkie - ale orzezwiające . Polecam

  • 3 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT:
    -3 jajka
    -0,5 szklanki mąki
    -0,5 szklanki cukru
    -płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    -2 łyżki oleju
    -2 łyzki kakao

    MASA ŚMIETANOWA:
    -200 ml smietanki 30 %
    -2 galaretki o smaku kiwi
    -2 łyżki cukru pudru



    MUS Z KIWI:
    -10 sztuk kiwi
    -2 galaretki o smaku kiwi




    MASA KOKOSOWA:
    -200 ml śmietank i 30 %
    -serek mascarpone (opakowanie 250g)
    -1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
    -2 łyżki cukru pudru
    -2 łyzki wiórków kokosowych
    -4 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto zielona finezja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: białka odzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier stopniowo na koniec a nastepnie po jednym żółtku. Dodajemy mąkę, proszek, kakao oraz olej i mieszamy ręcznie. Ciasto wykładamy na formę 23x28cm (którą wczęsniej smarujemy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą) Pieczemy w 180 stopniach - 40 minut.
  • 2. MASA ŚMIETANOWA: Rozpuszczamy galaretki ( w 400 ml goracej wody) i studzimy. Kolejno ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Wystudzoną i powoli tężejącą galaretkę wlewamy do ubitej śmietanki i miksujemy na niskich obrotach.
    Wylewamy na wystudzony biszkopt. Wkładamy do lodówki.
  • 3. MASA Z KIWI: obieramy kiwi i blendujemy - wlewamy do garnka i gotujemy je . Zdejmujemy z ognia i wrzucamy galaretki -studzimy gdy mus zacznie powoli tężeć wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
  • 4. MASA KOKOSOWA: żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie (ok 50 ml ) studzimy. Mleko kokosowe miksujemy i dodajemy do niego wystudzoną żelatynę.
    Ubijamy smietankę z cukrem pudrem - do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone -ubijamy dalej . Łączymy kolejno ubitą smietankę z mlekiem kokosowym i dodajemy wiorki , mieszamy i wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki -kiedy masa stężeje posypujemy ciasto wiórkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiwi

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować