Zebra

5 (195 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam to ciasto za jego wygląd, puszystość i pyszny biszkoptowy smak. Zawsze wychodzi. Jak dla mnie idealne z filiżanką kawy.

  • 60 min

Składniki:

  • -5 jaj
    -1 szklanka letniej wody
    -1 szklanka oleju
    -2 szklanki cukru
    -3 szklanki mąki
    -1 opakowanie cukru wanilinowego
    -2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    -2 łyżki gorzkiego kakao

    dodatkowo:
    bułka tarta i margaryna do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery

Zebra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
  • 2 2. Dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i wodę. Mieszamy. Dodajemy olej i całość dokładnie miksujemy na gładką masę.
  • 3 3. Odlewamy 1/3 ciasta i dodajemy do niej kakao, dokładnie mieszamy.
  • 4 4. Wylewamy na środek wysmarowanego tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 30 cm na zmianę 3 łyżki masy jasnej, 2 ciemnej (cały czas w to samo miejsce). Pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować