Żeberka z miodem i sokiem pomarańczowym

4.48 (198 ocen)

  • 40 min

Wspaniała uczta dla smakoszy żeberek. Zrobiłam je według przepisu z opakowania przyprawy do żeberek. Danie wyszło znakomite, lekko słodkie i nasycone pikantną przyprawą.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg żeberek wieprzowych
    Marynata:
    3/4 soku pomarańczowego
    2 łyżki miodu
    6 łyżek oliwy
    1 opakowanie przyprawy do żeberek Prymat z miodem
    3 zmiażdżone ząbki czosnku
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki

Żeberka z miodem i sokiem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: żeberka umyć, osączyć, podzielić na małe porcje i ułożyć w misce. Składniki na marynatę wymieszać, zalać żeberka, odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego mięso wraz z marynatą i piec 60 minut(najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie) w temp. 180 stopni. Żeberka podawać na zimno jako przystawkę.

Porady

1.Do marynaty można dodać szczyptę cynamonu. 2. Żeberka można upiec również na grillu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować