Pączki z sokiem pomarańczowym

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 40 min

Smaczne puszyste pączki z nutką pomarańczową w cieście. Polecam:)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    700 g mąki pszennej tortowej
    10 łyżek cukru
    5 żółtek
    5 łyżek oleju
    szczypta soli
    3/4 szklanki soku pomarańczowego
    cukier waniliowy
    1/2 kieliszka rumu lub spirytusu

    Rozczyn:
    90 g drożdży
    1/2 szklanki letniego mleka
    3 łyżki maki pszennej
    2 łyżki cukru

    Do nadziewania:
    powidła śliwkowe lub dowolna marmolada

    Do oprószenia po wierzchu:
    cukier puder

    Do smażenia:
    1 kg smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Pączki z sokiem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn drożdżowy 1. Najpierw z podanych składników robimy rozczyn. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • składniki na ciasto drożdżowe 2. Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy suche składniki, oprócz cukru.
  • ucieranie żółtek z cukrem 3. Żółtka ucieramy z cukrem w makutrze.
  • składniki na ciasto drożdżowe plus rozczyn 4. Wszystkie składniki łączymy razem. Na końcu wlewamy rozczyn.
    Wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie gładkie.
  • ciasto drożdżowe wyrasta 5. Posypujemy po wierzchu niewielką ilością mąki.
    Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe 6. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • rozwałkowane ciasto na pączki z nadzieniem 7. Ciasto przekładamy na oprószona mąką- deskę. Dzielimy na części..
  • formowanie pączków przy pomocy szklanki 8. Na połowie rozwałkowanego, niezbyt cienko ciasta, przy pomocy szklanki znaczymy, gdzie będą wykrawane pączki. Następnie nakładamy łyżeczką nadzienie (powidła, marmolada, gęsta konfitura) i pozostałą połową placka przykrywamy tę górną część. Dociskamy brzegi ciasta.
    Szklanką wycinamy z ciasta nadziane krążki.
  • uformowane pączki 9. Pączki układamy na ściereczce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • wyrośnięte pączki 10. Pączki powinny podwoić swoją objętość.
  • smażenie pączków 11. W płaskim szerokim rondlu rozgrzewamy smalec.
    Wrzucamy partiami pączki. Smażymy z obu stron na rumiano.
  • usmażone pączki oprószone cukrem pudrem 12. Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Jeszcze gorące pączki oprószamy cukrem pudrem.
  • pączki z sokiem pomarańczowym 13. Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Jeszcze gorące pączki oprószamy cukrem pudrem.

Porady

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Sypkie przesiewamy. Podany czas jest bez oczekiwania na wyrastanie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować