Pączki z sokiem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw z podanych składników robimy rozczyn. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy suche składniki, oprócz cukru.
3.Żółtka ucieramy z cukrem w makutrze.
4.Wszystkie składniki łączymy razem. Na końcu wlewamy rozczyn.
Wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie gładkie.
5.Posypujemy po wierzchu niewielką ilością mąki.
Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
6.Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
7.Ciasto przekładamy na oprószona mąką- deskę. Dzielimy na części..
8.Na połowie rozwałkowanego, niezbyt cienko ciasta, przy pomocy szklanki znaczymy, gdzie będą wykrawane pączki. Następnie nakładamy łyżeczką nadzienie (powidła, marmolada, gęsta konfitura) i pozostałą połową placka przykrywamy tę górną część. Dociskamy brzegi ciasta.
Szklanką wycinamy z ciasta nadziane krążki.
9.Pączki układamy na ściereczce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
10.Pączki powinny podwoić swoją objętość.
11.W płaskim szerokim rondlu rozgrzewamy smalec.
Wrzucamy partiami pączki. Smażymy z obu stron na rumiano.
12.Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Jeszcze gorące pączki oprószamy cukrem pudrem.
13.Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Jeszcze gorące pączki oprószamy cukrem pudrem.
Porady
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Sypkie przesiewamy.
Podany czas jest bez oczekiwania na wyrastanie.
Komentarze