Pączki z sokiem pomarańczowym

  • wyświetlono: 617 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Smaczne puszyste pączki z nutką pomarańczową w cieście. Polecam:)

  • 100min

Składniki

Ciasto drożdżowe:
700 g mąki pszennej tortowej
10 łyżek cukru
5 żółtek
5 łyżek oleju
szczypta soli
3/4 szklanki soku pomarańczowego
cukier waniliowy
1/2 kieliszka rumu lub spirytusu

Rozczyn:
90 g drożdży
1/2 szklanki letniego mleka
3 łyżki maki pszennej
2 łyżki cukru

Do nadziewania:
powidła śliwkowe lub dowolna marmolada

Do oprószenia po wierzchu:
cukier puder

Do smażenia:
1 kg smalcu

Sposób przygotowania przepisu:

Pączki z sokiem pomarańczowym

  • rozczyn drożdżowy1. Najpierw z podanych składników robimy rozczyn. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • składniki na ciasto drożdżowe2. Do większej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy suche składniki, oprócz cukru.
  • ucieranie żółtek z cukrem3. Żółtka ucieramy z cukrem w makutrze.
  • składniki na ciasto drożdżowe plus rozczyn4. Wszystkie składniki łączymy razem. Na końcu wlewamy rozczyn.
    Wyrabiamy ręką, aż ciasto będzie gładkie.
  • ciasto drożdżowe wyrasta5. Posypujemy po wierzchu niewielką ilością mąki.
    Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe6. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • rozwałkowane ciasto na pączki z nadzieniem7. Ciasto przekładamy na oprószona mąką- deskę. Dzielimy na części..
  • formowanie pączków przy pomocy szklanki8. Na połowie rozwałkowanego, niezbyt cienko ciasta, przy pomocy szklanki znaczymy, gdzie będą wykrawane pączki. Następnie nakładamy łyżeczką nadzienie (powidła, marmolada, gęsta konfitura) i pozostałą połową placka przykrywamy tę górną część. Dociskamy brzegi ciasta.
    Szklanką wycinamy z ciasta nadziane krążki.
  • uformowane pączki9. Pączki układamy na ściereczce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
  • wyrośnięte pączki10. Pączki powinny podwoić swoją objętość.
  • smażenie pączków11. W płaskim szerokim rondlu rozgrzewamy smalec.
    Wrzucamy partiami pączki. Smażymy z obu stron na rumiano.
  • usmażone pączki oprószone cukrem pudrem12. Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Jeszcze gorące pączki oprószamy cukrem pudrem.
  • pączki z sokiem pomarańczowym13. Pączki wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
    Jeszcze gorące pączki oprószamy cukrem pudrem.

Porady

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową. Sypkie przesiewamy.
Podany czas jest bez oczekiwania na wyrastanie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe przysmakisłodkie życieTłusty Czwartekdla dziecikarnawałkuchnia staropolskaprzysmak dziecisłodki wypiek drożdżowypączki z sokiem pomarańczowymdługo świeży wypiek ławy przepisnadziewane drożdżowe pączki

Komentarze

Podobne przepisy

Pączki z różą

Dodane przez: jolantagłówka

Pączki z różą i skórką pomarańczową

Takie pączki robiła moja mama i...

Sernik na zimno z sokiem pomarańczowym

Dodane przez: kejttru

Sernik na zimno z sokiem pomarańczowym

Lekki, puszysty, rozpływa się w...

Pączki z dynią i nadzieniem pomarańczowym

Dodane przez: bienpyt

Pączki z dynią z nadzieniem pomarańczowym

Jedna dynia a tyle możliwości....

pomarańczowe pączki

Dodane przez: Koronowianka

POMARAŃCZOWE PĄCZKI

Bardzo dobre pączki,mniej kaloryczne,gdyż...

karnawałowe pączusie

Dodane przez: paulinka020591

PĄCZKI KARNAWAŁOWE Z POWIDŁAMI, LUKREM I...

UWIELBIAM TE PĄCZKI SĄ PULCHNE...

Pączki posypane skórką pomarańczową

Dodane przez: danusia19671

Pączki ze skórką pomarańczową

W mojej rodzinie szanuje się tradycję.Tłusty...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE