Leciutkie, szybkie w przygotowaniu i wilgotne... Takie właśnie jest to ciasto z dodatkiem soku pomarańczowego. Potrzebujemy niewielu składników, by wyczarować to cudo.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
* 2 szklanki mąki
* pół szklanki soku pomarańczowego Hortex
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* 3 jajka
* pół szklanki oleju kokosowego
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 płaska łyżeczka sody
* szczypta soli
* płatki migdałowe lub cukier puder do posypania
Ciasto pomarańczowe z sokiem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do soku pomarańczowego dodać cukier, wymieszać. Następnie po kolei dodawać jogurt, rozpuszczony olej kokosowy, jajka i dokładnie zmieszać.
Na końcu wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, krótko połączyć łyżką drewnianą do połączenia składników.
Keksówkę o wymiarach 25cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia, po czym wylać ciasto do środka. Posypać płatkami migdałowymi (jeżeli będziemy używać cukru pudru, posypujemy dopiero po wystudzeniu ciasta).
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
Komentarze