Żeberka wieprzowe z patelni

4.4 (164 ocen)

Pyszne mięsko ;)

Składniki:

  • 600g żeberka wieprzowe
    2 łyżki ocet winny z czerwonego wina
    3 łyżki sos sojowy ciemny
    2 szczypty rozmaryn
    3 łyżeczki przyprawa do wieprzowiny
    1 ząbek czosnku
    1 szklanka wody przegotowanej
    5 łyżka olej
    sol morska,pieprz kolorowy,papryka słodka wg.uznania
Wystaw ocenę:

4.4 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka wieprzowe z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka wieprzowe z patelni 1. Umyte żeberka dzielimy na części tak żeby każda porcja miała kostkę.
    Wkładamy do miski i dodajemy w/w przyprawy oprócz czosnku-mieszamy i wkładamy do lodówki na 2h.
  • 2. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy żeberka.Obsmażamy z każdej strony.Wlewamy resztę marynaty jaka nam została w misce,dodajemy obrany i pokrojony w paski lub na cztery czosnek plus wodę,przykrywamy i dusimy ok. 1h. od czasu do czasu zaglądając i przekręcając na drugą stronę. Gdy mięso już jest mięciutkie odkrywamy pokrywkę i podsmażamy na złoty lub brązowy kolor.Ale to już wg. własnego widzimisię.
  • Żeberka wieprzowe z patelni 3. Podajemy z czym kto lubi :)

    SMACZNEGO . . .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować