Wieprzowe żeberka w czerwonym winie

  • wyświetlono: 8216 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Uczta dla podniebienia, mięciutkie żeberka w aromatycznym sosie, przeniknięte bukietem wina.

Patryycjja
  • 20min

Składniki

ŻEBERKA:

- żeberka wieprzowe trójkąty ok.1-1,5 kg
- 3 łyżki oleju
- 2 średnie cebule
- 1 cały czosnek
- 2 grubsze plastry selera
- 2 liścia laurowe
- 1 łyżeczka kolendry
- 2 goździki
- 2 łyżki cukru
- kieliszek wódki
- 2 kostki bulionu wieprzowego
- 1 szklanka wina czerwonego wytrawnego

PURE ZIEMNIACZANE:

- 1 kg ziemniaków
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany lub mleka
- 3 czubate łyżki masła

DODATKOWO:
- ogórki kiszone

Sposób przygotowania przepisu:

Wieprzowe żeberka w czerwonym winie

  • cebula czosnek1. Żeberka dzielimy na porcje myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, bo wtedy lepiej się podpiecze i złapie kolor.
  • Smażone2. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.
    Dodajemy czosnek przekrojony na połowę i cebulę pokrojoną na ćwiartki również podsmażamy.Dodajemy selera pokrojonego w słupki.
  • Zalane bulionem i winem3. Na podsmażone mięso kładziemy przyprawy z cebulą i czosnkiem zalewamy bulionem- 2 kostkami rozpuszczonymi w 0,5l gorącej wody; i szklanką wina,posypujemy cukrem i wlewamy jeszcze kieliszek wódki. Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez 2,5 godziny.
  • żeberka4. Po uduszeniu mięso wyjmujemy na miskę i przykrywamy.
    Wstawić ziemniaki,lekko osolić.
  • sos5. W samym sosie jest dość dużo wszystkich "śmieci"
  • sos6. Więc dlatego sos trzeba przetrzeć przez sitko.
    Ugotowane ziemniaki odcedzić,ugnieść i dodać śmietanę i masło.
  • Gotowe danie7. Sos podgrzewamy jeszcze aby był gorący.Gotowe ziemniaki kładziemy na talerz. Kładziemy żeberka i polewamy sosem. Podajemy z kiszonym ogórkiem.

Porady

Wino nadaje żeberkom pięknego rubinowego koloru.
A cukier i wódka sprawiają że mięso staję się wyjątkowo mięciutkie i delikatne.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadżeberkaczerwone winopure ziemniaczane

Komentarze

Podobne przepisy

Karkówka w czerwonym winie

Dodane przez: joanna30

Karkówka w czerwonym winie

Pyszniutka:)

żeberka z dzika

Dodane przez: Kasja1986

Żeberka dzika duszone w winie marsala

Soczyste żeberka w lekko słodkim...

Wołowina duszona w czerwonym winie z kaszą jaglaną

Dodane przez: Reniutka

Wołowina duszona w czerwonym winie

Długo duszona wołowina rozpływa...

Mięso marynowane i duszone w czerwonym winie

Dodane przez: Iwona75

Mięso marynowane i duszone w czerwonym winie

Gulasz z szynki, którą wcześniej...

Kurczak pieczony w miodzie i czerwonym winie

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Kurczak pieczony w miodzie i czerwonym winie

Kruchy i delikatny kurczak pieczony...

image-0r4yrp8

Dodane przez: wiesiołek

Udziec z sarny w czerwonym winie

Nigdy nie robiłam ani nie jadłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE