Żeberka w ketchupie

4.5 (163 ocen)

  • 2 godz.

Mój młodszy syn uwielbia ketchup, a starszy żeberka. Z tej potrawy zadowoleni są obaj Dzięki ketchupowi żeberka mają kwaśno-słodki smak.

  • 2 godz.

Składniki:

  • • 6 żeberek (starcza dla 4-osobowej rodziny)
    • Ketchup np. Łagodny Pudliszki
    • Olej do smażenia
    Dodatki:
    • ziemniaki zapiekane
    • sałatka z roszpunki z pomidorkami koktajlowymi.
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w ketchupie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dzielimy na części. Smarujemy ketchupem. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.
  • 2. Ziemniaki myjemy i dzielimy na ćwiartki. Nie obieramy! Dla naszej rodziny wystarczy 8 ziemniaków.
  • 3. W misce mieszamy olej, sól i pieprz. Wrzucamy ćwiartki ziemniaków. Obtaczamy w oleju. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w nagrzanym do 180° piekarniku 30 minut.
  • 4. Żeberka podsmażamy na oleju z obu stron. Zalewamy wodą i dusimy ok. 1 ½ godziny do miękkości.
  • 5. Roszpunkę myjemy i przekładamy do miski. Pomidorki dzielimy na połówki. Mieszamy z roszpunką. Posypujemy solą i dolewamy oliwy z oliwek.
  • 6. Całość wykładamy na talerz. Smacznego!

Porady

Można dodać ketchup pikantny i wyjdą „diabelsko” ostre.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować