• Zapiekanka wielkanocna

    Autor: Natalia Łęska, Strzegom Kostrza

  • Przepis pochodzi z Kresów, a mam go od teściowej. Moja rodzina nie wyobraża sobie świątecznego śniadania bez tej zapiekanki.

  • Składniki

    20 dag szynki
    20 dag cienkiej kiełbasy
    20 dag wędzonego boczku
    łyżeczka smalcu
    1 korzeń chrzanu
    6 jajek

  • Sposób przygotowania

    1.

    Szynkę, kiełbasę i wędzony boczek kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy smalec, wrzucamy pokrojone wędliny i podsmażamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

    2.
    Zapiekanka wielkanocna - krok 2

    Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do podsmażonych wędlin, delikatnie mieszamy i chwilę smażymy.

    3.

    Na tarce o dużych oczkach ścieramy chrzan, posypujemy zapiekankę i mieszamy. Patelnię przykrywamy i na małym ogniu dusimy danie minutę, półtorej, aby wędliny przeszły smakiem i zapachem chrzanu. Zapiekankę podajemy na ciepło. Możemy ją udekorować natką pietruszki. Najlepiej smakuje z domową ćwikłą oraz pieczywem.

  • Rady

    ● Do zapiekanki można dodać również kawałki pieczeni, białej kiełbasy i innych mięs, które akurat
    mamy w lodówce. Im więcej składników, tym danie będzie smaczniejsze.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    sezonowe_przysmaki, Jajka, szynka, boczek, kiełbasa cienka
  • 1 komentarz
    • Gość
      2014-04-20T10:27:24+02:00 Janis (gość) IP: 77.223.*.*
      Bardzo smaczna potrawa,na którą czekam cały rok,z tym, że jajka kroje w miejszse kawałki i mocniej mieszam......polecam

Autor: Natalia Łęska, Strzegom Kostrza

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-14T19:11:46+01:00

977 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_03-2009

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »

Inne przepisy w kategorii