Zapiekanka w trzech kolorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę gotuj w osolonej wodzie przez 12 minut. Odcedź.
2.Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu odcedź na sitku i odstaw do odparowania.
3.Cebulę i por zeszklij na łyżce oliwy w szerokim rondlu lub patelni.
4.Marchew pokrój w plasterki a następnie dodaj do rondla z cebulą i porami, podlewaj bulionem. Razem duś do momentu, aż marchewka stanie się miękka i odparuje bulion. Posiekaj natkę.
5.Białą kiełbasę pokrój w plasterki a następnie usmaż na rozgrzanej patelni. Nie dodawaj tłuszczu.
6.Do wysokiej miski wsyp ryż, fasolkę, natkę oraz duszone warzywa. Dopraw curry, słodką papryką, pieprzem oraz solą do smaku. Dokładnie wymieszaj.
7.Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oliwy, wyłóż połowę masy ryżowej. Następnie równomiernie posyp kiełbasą i przykryj resztą ryżu z warzywami.
8.Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Posyp górę zapiekanki.
9.Zapiekaj w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.
Porady
Curry i słodkiej paryki można dodać więcej w zalezności od upodobania
Komentarze