Zapiekanka w trzech kolorach

0 (0 ocen)

  • 50 min

Smaczna zapiekanka dla całej rodziny, prosta w przygotowaniu, doskonała na obiad.

  • 50 min

Składniki:

  • szklanka ryżu
    150g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
    250g marchewki
    średnia cebula
    1 duży por
    2 łyżki oliwy z wytłoczonych oliwek lub oleju roślinnego
    2 łyżki natki pietruszki
    200g parzonej białej kiełbasy
    100g sera gouda
    pieprz
    sól
    1/4 łyżeczki curry
    1/4 łyżeczki słodkiej papryki
    2 szklanek bulionu z kostki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka w trzech kolorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fasolka 1. Fasolkę gotuj w osolonej wodzie przez 12 minut. Odcedź.
  • ryż 2. Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu odcedź na sitku i odstaw do odparowania.
  • cebula i por 3. Cebulę i por zeszklij na łyżce oliwy w szerokim rondlu lub patelni.
  • marchew 4. Marchew pokrój w plasterki a następnie dodaj do rondla z cebulą i porami, podlewaj bulionem. Razem duś do momentu, aż marchewka stanie się miękka i odparuje bulion. Posiekaj natkę.
  • biała kiełbasa 5. Białą kiełbasę pokrój w plasterki a następnie usmaż na rozgrzanej patelni. Nie dodawaj tłuszczu.
  • ryż, fasolka, por, cebula, biała kiełbasa 6. Do wysokiej miski wsyp ryż, fasolkę, natkę oraz duszone warzywa. Dopraw curry, słodką papryką, pieprzem oraz solą do smaku. Dokładnie wymieszaj.
  • zapiekanka 7. Naczynie żaroodporne wysmaruj łyżką oliwy, wyłóż połowę masy ryżowej. Następnie równomiernie posyp kiełbasą i przykryj resztą ryżu z warzywami.
  • ser gouda 8. Ser zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Posyp górę zapiekanki.
  • zapiekanka 9. Zapiekaj w temperaturze 200 stopni przez 25 minut.

Porady

Curry i słodkiej paryki można dodać więcej w zalezności od upodobania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować