Smalec w trzech kolorach!

4.48 (146 ocen)

  • 30 min

Szykujesz domową imprezę i nie masz pomysłu na urozmaicenie menu? Smalec w trzech kolorach ciekawie się prezentuje na stole, ponadto świetnie pasuje na "zakąskę" do różnego rodzaju trunków. A jeśli chodzi o przygotowanie... Dziecinnie proste! :-)

  • 30 min

Składniki:

  • * 600g smalcu (ok. 3 kostki)
    * papryka słodka w proszku
    * kurkuma w proszku
    * zioła wg uznania
    Opcjonalnie:
    * cebula i/lub kawałek boczku
Wystaw ocenę:

4.48 (146 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Smalec w trzech kolorach! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Smalec topimy w rondelku, opcjonalnie możemy dodać do niego pokrojony w kostkę boczek i/lub cebulkę w dokładnie takiej kolejności. Po przetopieniu czekamy aż nieco przestygnie (gorący smalec jest naprawdę niebezpieczny, jak z resztą inne tłuszcze). Do pierwszej salaterki wsypujemy łyżeczkę papryki słodkiej, do drugiej niecałą łyżeczkę kurkumy, a do trzeciej zioła według uznania (np. kminek, majeranek, tymianek). Rozlewamy smalec do wcześniej przygotowanych salaterek i mieszamy delikatnie łyżeczką, aby przyprawy połączyły się ze smalcem. Po wystygnięciu chowamy salaterki do lodówki, po kilku godzinach możemy zajadać się smalcem w szalonych kolorach :-) Smacznego!

Porady

Należy uważać przy dodawaniu cebuli do gorącego smalcu. Trzeba to robić stopniowo, ponieważ wrzący smalec lubi płatać figle i wymykać się z rondelka, co jest dla nas niebezpieczne. Grozi poparzeniem i pożarem kuchni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować