160 g salami naturalnego
½ białej cebuli
½ czerwonej cebuli
½ czerwonej papryki
½ żółtej papryki
1 mała cukinia
5 dużych pieczarek
1 duży kiszony ogórek
1 łyżka mąki
2 łyżki koncentratu
Ok. 300 g makarony rigatoni
100 g tartej mozzarelli
2 łyżki oleju
Sól, pieprz, słodka papryka
Zapiekanka makaronowa z salami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule obrać i pokroić w cienkie piórka. W rondlu rozgrzać olej.Dodać cebule i lekko je zeszklić. Salami pokroić w cienkie paseczki. Dodać je do rondla i zrumienić.
2.Papryki umyć, pozbawić nasion i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do garnka i dusić.
3. Cukinie pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki a nóżki na pół. Dodać do garnka razem z cukinią. Dusić aż składniki będą miękkie.
4.Ogórka zetrzeć na dużych oczkach i dodać do garnka. Po około 5 minutach dodać mąkę i wymieszać. Na koniec dodać koncentrat oraz przyprawy i dobrze wymieszać oraz zagotować.
5.Makaron ugotować do miękkości. Makaron połączyć z zawartością garnka. Naczynie żaroodporne lekko wysmarować olejem i przełożyć zapiekankę. Posypać serem. Zapiekać około 20 minut w 180 st. Smacznego!
Komentarze