Zapiekanka makaronowa z salami i warzywami

4.5 (152 ocen)

Smacznie, treściwie i tanio, zapraszam:)

Składniki:

  • 160 g salami naturalnego
    ½ białej cebuli
    ½ czerwonej cebuli
    ½ czerwonej papryki
    ½ żółtej papryki
    1 mała cukinia
    5 dużych pieczarek
    1 duży kiszony ogórek
    1 łyżka mąki
    2 łyżki koncentratu
    Ok. 300 g makarony rigatoni
    100 g tartej mozzarelli
    2 łyżki oleju
    Sól, pieprz, słodka papryka
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z salami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule obrać i pokroić w cienkie piórka. W rondlu rozgrzać olej.Dodać cebule i lekko je zeszklić. Salami pokroić w cienkie paseczki. Dodać je do rondla i zrumienić.
  • 2. Papryki umyć, pozbawić nasion i pokroić w średniej wielkości kostkę. Dodać do garnka i dusić.
  • 3. Cukinie pokroić w kostkę. Pieczarki obrać i pokroić na ćwiartki a nóżki na pół. Dodać do garnka razem z cukinią. Dusić aż składniki będą miękkie.
  • 4. Ogórka zetrzeć na dużych oczkach i dodać do garnka. Po około 5 minutach dodać mąkę i wymieszać. Na koniec dodać koncentrat oraz przyprawy i dobrze wymieszać oraz zagotować.
  • 5. Makaron ugotować do miękkości. Makaron połączyć z zawartością garnka. Naczynie żaroodporne lekko wysmarować olejem i przełożyć zapiekankę. Posypać serem. Zapiekać około 20 minut w 180 st. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron Papryka Pieczarki Salami

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować