Zapiekanka łasucha

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Najchętniej przyrządzam ją, by uczcić urodziny, ale też często podaję po prostu na obiad.

  • 60 min

Składniki:

  • ● 50 dag ziemniaków
    ● 50 dag mielonego mięsa
    ● puszka kukurydzy
    ● 4 ogórki konserwowe
    ● 2 jajka
    ● czerwona papryka
    ● biała papryka
    ● 125 ml śmietany 12-proc.
    ● sól
    ● pieprz
    ● 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
    ● kilka łyżek keczupu lub majonezu
    ● 2 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ogórki konserwowe Zapiekanki

Zapiekanka łasucha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki szorujemy i gotujemy. Studzimy, obieramy i kroimy w plastry. Z papryk usuwamy gniazda nasienne. Miąższ i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy.
  • 2. Mięso smażymy na oleju. Doprawiamy. Dodajemy warzywa. Smażymy kilka minut.
  • 3. Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy
    w plasterki.
  • Zapiekanka łasucha. krok 4. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian: ziemniaki, mięso z warzywami i jajka. Polewamy śmietaną. Pieczemy 15 minut w temperaturze 170 °C. Polewamy keczupem lub majonezem.

Porady

Rady redakcyjnej kucharki Krystyny ● Białą paprykę można zastąpić żółtą lub pomarańczową. ● Do mięsa warto dodać zmiażdżony ząbek czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Mięso mielone Papryka Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_02-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować