Zapiekanka kebab-gyros z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryż gotujemy do miękkości według instrukcji na opakowaniu, a następnie wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.
2.Fileta z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i również kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w półplasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
3.Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojony filet z kurczaka. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą kebab-gyros. Smażymy, aż zetnie się białko mięsa, a następnie dodajemy cebulę, czosnek oraz paprykę. Trzymamy na ogniu, aż mięso będzie w środku usmażone, następnie zdejmujemy z kuchenki i dodajemy kukurydzę z puszki oraz ogórki konserwowe. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego, na przygotowany wcześniej ryż.
4.W kubku rozbełtujemy jajko i dodajemy majonez, jogurt naturalny oraz ketchup. Wszystko dokładnie mieszamy i przyprawiamy lekko solą i pieprzem. Przygotowany sos wylewamy na wierzch zapiekanki i posypujemy startym, żółtym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-30 min. Podajemy na ciepło.
Komentarze