• Zapiekanka kebab-gyros

    Autor: Dorota Przybylska, Nowy Lubosz

  • Lubię gotować i piec i sprawia mi to wielką przyjemność, zwłaszcza gdy widzę zadowoloneminy moich bliskich.

  • Składniki

    1 szklanka lub 2 woreczki ryżu
    majonez
    keczup
    żółty ser
    2 filety z kurczaka
    2 cebule
    1/2 op. przyprawy gyros
    ogórek konserwowy
    1 świeża papryka lub mały słoik papryki konserwowej

  • Sposób przygotowania

    1.
    Zapiekanka kebab-gyros - krok 1

    Ryż gotujemy, a następnie wkładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy majonezem i keczupem i posypujemy 1/3 startego żółtego sera.

    2.
    Zapiekanka kebab-gyros - krok 2

    Filety z kurczaka i cebulę kroimy w kostkę i razem podsmażamy na patelni, w czasie smażenia posypujemy przyprawą gyros. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy 1/3 sera.

    3.
    Zapiekanka kebab-gyros - krok 3

    Układamy pokrojonego w plasterki ogórka konserwowego i pokrojoną w paski paprykę. Przykrywamy pozostałym żółtym serem, smarujemy majonezem i keczupem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 °C i zapiekamy bez przykrycia 30 minut.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    ryż, filet z kurczaka, Temat miesiąca, przyprawa gyros
  • dodaj komentarz 17 komentarzy
    • ewoola
      2012-12-14T23:13:37+01:00 ewoola
      Ta zapiekanka jest niesowita w smaku! Można ją śmiało podać jako alternatywę dla kebaba z budki. Idę o zakład, że każdy kto spróbował tej zapiekanki był zadowolony z jej smaku :)
      Ja dodaję mniej więcej 20 dag żółtego sera i bardzo dużo majonezu. Keczupu dodaję znacznie mniej.
      Radzę też pierwszy punkt przygotować kilka chwil wcześniej - zauważyłam, że z czasem ryż "zastyga", co później ułatwia wyjmowanie z formy. Ja wykładam ryż i smaruje go majonezem i keczupem, po czym odstawiam i niespiesznie przygotowuję mięso. Gdy czas na użycie ryżu polewam go jeszcze raz majonezem i keczupem i dopiero wtedy posypuje serem.
    • malgorzata1257
      2012-12-29T11:40:18+01:00 malgorzata1257
      Zapiekanka-pycha!!!!!
    • Gość
      2012-12-29T13:39:46+01:00 gość IP: 188.109.*.*
      Zapiekanka w piekarniku-jestem bardzo ciekawa jak bedzie smakowac :) Dodam komentarz po skonsumowaniu :)
    • Gość
      2013-02-01T18:19:21+01:00 gość IP: 178.217.*.*
      uwielbiam tą zapiekankę:) jest pyszna i prosta w przygotowaniu.
    • agni1
      2013-04-08T13:38:46+02:00 agni1
      Ja dodaję dużo majonezu kieleckiego i dużo sera. Syte i smaczne danie. Super propozycja na obiad.
    • Gość
      2013-06-07T14:34:42+02:00 mila (gość) IP: 77.253.*.*
      a czy musze wkladac do naczynia zaroodpornego czy moze pyc na patelni
    • ewoola
      2013-06-07T14:37:23+02:00 ewoola
      Na patelni nie uda ci się stworzyć zbitej masy, więc osobiście uważam, że piekarnik w tym przypadku będzie konieczny, by móc ukroić równe porcje.
    • Gość
      2013-06-07T14:58:11+02:00 mila (gość) IP: 77.253.*.*
      A WIEC NAJLEPIEJ W PIEKARNIKU TO ROBIC OD RAZU
    • Gość
      2013-06-07T18:34:27+02:00 mila (gość) IP: 217.212.*.*
      A więc mogę to wszystko włożyć od razu do formy , brytfanki?
    • Gość
      2013-06-12T21:44:23+02:00 gość IP: 193.239.*.*
      robiłam dziś ta zapiekanke. w smaku super ale wyszła jakas "mokra". mam zamiar zrobić ja jeszcze raz ale spróbuje dać surowy ryż. może wtedy bedzie lepsza
    • lalka13
      2013-08-27T16:15:14+02:00 lalka13
      zapiekankę zrobiłam :) muszę przyznać ze jest bardzo dobra a mąż prawie uszami klaskał :) świetny przepis :)
    • Gość
      2013-09-04T20:02:58+02:00 mariet (gość) IP: 178.217.*.*
      zapiekanka jest rewelacyjna. ja jeszcze dodaje kukurydzę.
    • Gość
      2014-01-06T14:30:20+01:00 natalia (gość) IP: 37.108.*.*
      ja też ją kilka razy robiłam od pierwszego wydania gazetki ;-)
    • Gość
      2014-01-08T16:17:34+01:00 Aga (gość) IP: 46.7.*.*
      PRZEPYSZNA !!!! Dzisiaj robię drugi raz :)
      Gorąco polecam !
    • Nina4155
      2014-04-16T13:50:02+02:00 Nina4155
      Dla mnie bomba. Ja robię z papryką konserwową bo tak mi lepiej smakuje. Robię ją w tortownicy a gdy lekko przestygnie zdejmuję boki i wygląda jak torcik. Robi furorę wśród znajomych.
    • Gość
      2014-04-23T13:13:29+02:00 Go$$ (gość) IP: 92.226.*.*
      Pyszna zapiekanka !!! :)
    • Gość
      2014-08-12T20:11:36+02:00 gość IP: 83.30.*.*
      Zapiekanka pychotka, ja daję konserwową paprykę .Mój syn przepada za nia a jest wybredny w jedzeniu :)

Autor: Dorota Przybylska, Nowy Lubosz

RedakcjaPP 5900

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-03-12T17:16:15+01:00

15464 odwiedziny

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zobacz, kto poleca ten przepis

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PP_01-2009

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »