Zapiekane ziemniaki z nadzieniem

4.5 (148 ocen)

  • 40 min

Polecam to danie. Jest smaczne, ziemniaki można nadziać czym tylko chcecie a całkowite przygotowanie trwa mniej więcej 40 min

  • 40 min

Składniki:

  • 2 ziemniaki
    kawałek boczku wędzonego
    2 jajka
    cebula czerwona
    2/3 kostki twarogu półtłustego
    jogurt naturalny
    tuńczyk
    oliwa z oliwek
    pieprz kolorowy, sól
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zapiekane ziemniaki z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie umyć i wrzuci do wrzącej wody. Ugotować w mundurku.
    Ugotowane już ziemniaki przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Pozostawić niewielką ilość przy skórce tak aby nam się nie rozpadała.

    Boczek pokroić w kostkę i delikatnie smażyć na złoty kolor.Cebulę pokroić drobno.
    Twaróg wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać sól i pieprz.

    Z przekrojonych ziemniaków mamy 4 części do faszerowania. Ja zrobiłam 2 z jajkiem i boczkiem i 2 z twarożkiem.
    Do dwóch ziemniaków na dno ułożyć posiekaną cebulę wbić jajko i osolić. Posypać boczkiem.
    Kolejne dwie części posmarować oliwa i posolić.
    Przygotowane ziemniaki pieczemy 20 min w 200 st

    Ziemniaki z jajkiem i boczkiem posypujemy cebulką natomiast puste nadziewamy twarożkiem, na wierzch wykładamy tuńczyka, posypujemy cebulką i również boczkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować