Zapiekane ziemniaki z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie umyć i wrzuci do wrzącej wody. Ugotować w mundurku.
Ugotowane już ziemniaki przekroić wzdłuż i wydrążyć miąższ. Pozostawić niewielką ilość przy skórce tak aby nam się nie rozpadała.
Boczek pokroić w kostkę i delikatnie smażyć na złoty kolor.Cebulę pokroić drobno.
Twaróg wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać sól i pieprz.
Z przekrojonych ziemniaków mamy 4 części do faszerowania. Ja zrobiłam 2 z jajkiem i boczkiem i 2 z twarożkiem.
Do dwóch ziemniaków na dno ułożyć posiekaną cebulę wbić jajko i osolić. Posypać boczkiem.
Kolejne dwie części posmarować oliwa i posolić.
Przygotowane ziemniaki pieczemy 20 min w 200 st
Ziemniaki z jajkiem i boczkiem posypujemy cebulką natomiast puste nadziewamy twarożkiem, na wierzch wykładamy tuńczyka, posypujemy cebulką i również boczkiem.
Komentarze