Ziemniaki zapiekane z włoskim nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Ziemniaki z włoskim nadzieniem

  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniak - 1 duży (250-300g)
    Pomidory - 2szt
    Suszone pomidory z oleju - 5 plastrów
    Oliwki - 10 sztuk
    Mozzarella - 1 szt (125g)
    Zioła prowansalskie
    Olej (może być spod pomidorów suszonych) - 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki zapiekane z włoskim nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki zapiekane z włoskim nadzieniem 1. Ziemniaka kroimy na pół. Nie obieramy ze skórki. Każdą połówkę zawijamy szczelnie w folię aluminiową i pieczemy w 180 stopniach 1 godzinę.

    W międzyczasie na patelni na oleju przesmażamy pokrojone pomidory zwykłe i suszone oraz oliwki. Kiedy farsz lekko przestygnie dodajemy dużą ilość ziół prowansalskich i mozzarellę pokrojoną w kostkę.
  • Ziemniaki zapiekane z włoskim nadzieniem 2. Upieczone połówki ziemniaka wyciągamy i dużą łyżką wybieramy miąższ ze środka można go potem użyć do sałatki lub puree.

    Ziemniaki nadziewamy warzywami z mozzarellą i pieczemy w 180 stopniach 10 minut. Podajemy na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować