Zapiekane pióra

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję farmację. W wolnych chwilach pichcę dla rodziny i chłopaka, który uwielbia dania z makaronem.

Składniki:

  • ● 50 dag mielonego mięsa wieprzowego lub drobiowego
    ● op. makaronu penne
    ● 5 papryk
    ● 4 cebule
    ● 4 pomidory
    ● 30 dag pieczarek
    ● puszka kukurydzy
    ● 2 ząbki czosnku
    ● 300 ml śmietany 18-proc.
    ● jajko
    ● olej
    ● 19 dag przecieru pomidorowego
    ● 35 dag startego żółtego sera
    ● bazylia, oregano, sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Zapiekane pióra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebule kroimy w talarki,
    smażymy na oleju. Dodajemy
    zmiażdżony czosnek,
    pokrojone w kostkę papryki
    i pokrojone w plastry pieczarki.
    Smażymy. Dodajemy
    obrane i pokrojone pomidory.
    Chwilę smażymy.
  • 2. Mięso podsmażamy, przekładamy
    do warzyw i pieczarek.
    Wsypujemy osączoną
    kukurydzę. Doprawiamy
    i chwilę dusimy. 250 ml śmietany
    mieszamy z przecierem.
    Wlewamy do mięsa.
  • 3. Makaron gotujemy al dente.
    Odcedzamy i mieszamy
    z mięsną masą.
  • 4. 1/4 żółtego sera odkładamy.
    W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy
    na przemian warstwy
    makaronu i żółtego sera, aż
    do wyczerpania składników.
    Polewamy pozostałą śmietaną
    wymieszaną z jajkiem.
    Posypujemy odłożonym serem.
    Pieczemy ok. 35 minut
    w temperaturze 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować