Zapiekane pióra - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebule kroimy w talarki,
smażymy na oleju. Dodajemy
zmiażdżony czosnek,
pokrojone w kostkę papryki
i pokrojone w plastry pieczarki.
Smażymy. Dodajemy
obrane i pokrojone pomidory.
Chwilę smażymy.
2.Mięso podsmażamy, przekładamy
do warzyw i pieczarek.
Wsypujemy osączoną
kukurydzę. Doprawiamy
i chwilę dusimy. 250 ml śmietany
mieszamy z przecierem.
Wlewamy do mięsa.
3.Makaron gotujemy al dente.
Odcedzamy i mieszamy
z mięsną masą.
4.1/4 żółtego sera odkładamy.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy
na przemian warstwy
makaronu i żółtego sera, aż
do wyczerpania składników.
Polewamy pozostałą śmietaną
wymieszaną z jajkiem.
Posypujemy odłożonym serem.
Pieczemy ok. 35 minut
w temperaturze 180 °C.
Komentarze