Zachęcam do wypróbowania kurczaka z brązowymi pieczarkami i boczkiem. Danie proste, w sumie samo się robi ;) składniki ogólnodostępne i przede wszystkim jest pyszne.
50 min
Składniki:
300 g brązowych pieczarek,
1 kg pałek z kurczaka,
125 g boczku wędzonego,
2 duże cebule,
2 ząbki czosnku,
sól,pieprz do smaku,
Zapiekane pałki z kurczaka z pieczarkami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na rumiane skwarki,gdy będzie podsmażony wybierz łyżką na talerz.
Pieczarki oczyść i pokrój grubo (najlepiej tylko na 4). Cebulę obierz i pokrój w piórka.
Pieczarki i cebulę podsmaż na tłuszczu pozostałym po smażeniu się boczku, dopraw do smaku solą i pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
2.Pałki z kurczaka opłucz, oprósz solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką.
Wyłóż na dno zaczynia do zapiekania, na pałki ułóż podsmażone pieczarki z cebulą i boczek.
Piecz pod przykryciem 40 minut w temp. 180ºC.
Podaj z ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego :)
Komentarze