Zapiekane naleśniczki w warzywnej mieszance

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Lubię urozmaicać różne potrawy i łączyć je z dużą ilością warzyw. Dzięki temu są zdrowe i pożywne.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Naleśniki:
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - 2 jajka
    - 1 szklanka mleka
    - 3/4 szklanki wody (może być gazowana)
    - szczypta soli
    - łyżka oleju + olej do smażenia
    Farsz:
    - 250 g mielonej łopatki wieprzowej
    - 1 cebula
    - 300 g pieczarek
    - 2 ząbki czosnku
    - po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej papryki w proszku
    - 4 łyżki oleju roślinnego
    - 1/2 szklanki bulionu lub wody
    - 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
    - vegeta
    Ponadto:
    - 500 g bukietu mrożonych warzyw
    - 200 g mozzarelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki Naleśniki zapiekane

Zapiekane naleśniczki w warzywnej mieszance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować naleśniki. Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę, na końcu dodając olej. Smażyć z obydwu stron na złoty kolor.
  • 2. Na patelni zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, gdy zmięknie dodać pokrojone pieczarki, a następnie mięso. Chwilkę podsmażać. Wlać bulion i dodać przecier pomidorowy. Dusić do zgęstnienia i odparowania nadmiaru wody na wolnym ogniu, doprawiając pozostałymi przyprawami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • 3. Przygotowanym farszem przekładać naleśniki, zawijać i rozkroić na mniejsze kawałeczki. Układać pionowo w naczyniu żaroodpornym, jeden przy drugim. Jeśli zostanie farszu, można wyłożyć go na wierzch.
  • 4. Warzywa obgotować przez chwilkę, odcedzić i ułożyć dookoła naleśników. Zetrzeć na wierzch ser. Zapiekać w nagrzanym do 180 st piekarniku, przez 10 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować