wytrawnie - pieczone bataty

4.5 (189 ocen)

  • 40 min

W sklepie, w oko, wpadły mi bataty. Słodkie, pomarańczowe ziemniaki. Bataty - jadłam je kiedyś w postaci placków ziemniaczanych. Dzisiaj w wersji pieczonej. Powiem Wam tak - zostają u nas na dłużej :) Nie tylko ze względu na ich smak, ale na to, że praktycznie same się robią ;)

  • 40 min

Składniki:

  • - bataty (u mnie 1 na 1 osobę)
    - sól, pieprz, tymianek
    - olej
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wytrawnie - pieczone bataty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty porządnie umyć i wyszorować.
  • 2. Przeciąć na ósemki.
  • 3. Wyłożyć na blachę, skórką na dół. Każdy kawałek posmarować olejem i oprószyć solą, pieprzem.
  • 4. Wsadzić do piekarnika nagrzanego do 180*C na ok 30-35 minut (w zależności od ich wielkości). Na ok 10 minut przed końcem pieczenia oprószyć suszonym tymiankiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować