Bardzo śmietankowo-truskawkowe lody z cytrynowym pieprzem. Uwierzcie mi, pieprzu w lodach nie czuć ale podkreślają smak truskawek :) Warto spróbować :)
Lody śmietanowo - truskawkowe z cytrynowym pieprzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki odszypułkować, zasypać 2-3 łyżkami cukru, dodać sok z cytryny i pieprz. Wymieszać i odstawić do lodówki.
2.Śmietanę i mleko umieścić w garnku, dodać przekrojoną laskę wanilii i gotować do momentu aż na powierzchni pojawią się pierwsze bąble (zdjąć natychmiast).
UWAGA: śmietanka musi być UHT, wtedy mamy pewność, że nam się nie zważy podczas podgrzewania.
3.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać gorącą śmietanę (bez laski wanilii). Masę przelać do garnka i ciągle mieszając podgrzewać na średnim ogniu, aż powstanie krem (będzie delikatnie spływać po łyżce). Uwaga należy ciągle mieszać, bo masa może się przypalić!
4.Krem zdjąć z ognia, przelać do czystej miski i porządnie schłodzić
UWAGA: ja miskę umieściłam w zlewie napełnionym zimną wodą i kostkami lodu, następnie wsadzam ją na kilka godzin do lodówki.
5.Truskawki zmiksować w blenderze. Dodać do schłodzonego kremu i wymieszać.
6.Masę przelać do sorbetiery i dalej postępować wg zaleceń producenta. Jeśli nie posiadasz sorbetiry patrz pkt. 7
UWAGA: instrukcja dla posiadaczy sorbetiery KitchenAid:
Misę schłodzić min 15h przed robieniem lodów (moja stoi ciągle w zamrażalce, wtedy mam pewność, że lody mogę zrobić w każdej chwili). Po wyjęciu z zamrażalnika, umieszczamy ją w mikserze razem z mieszadłem. Ustawiamy najniższą prędkość. Tylko, kiedy maszyna pracuje, możemy wlać schłodzoną masę do lodów. Jeśli wlejemy ją do niepracującej maszyny, masa przywrze do ścianek sorbetiery. Zostawiamy KA na 15-20 minut, aż do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Lody przekładamy do pojemnika i wstawiamy na min 5h do zamrażalki. Po tym czasie możemy nakładać gałki lodów.
7.Jeśli nie posiadacie sorbetiery, masę przelać do pojemnika i wstawić do zamrażalki. Co pół godziny wyjąć z zamrażalki i zmiksować. Czynność powtarzać aż lody osiągną odpowiednią konsystencję.
Komentarze