Wytrawne muffiny z suszonymi pomidorami

4.5 (196 ocen)

  • 15 min

Idealne jako popołudniowa przekąska lub śniadanie do pracy/szkoły.

  • 15 min

Składniki:

  • 300g mąki pszennej

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    1 łyżeczka soli

    1 i 1/2 szklanki maślanki naturalnej

    6 łyżek oleju

    1 jajko

    ok 12 plastrów pomidorów suszonych

    20g startego parmezanu

    30g sera feta

    garść listków świeżej bazylii

    2 łyżeczki ziół prowansalskich lub innych (np. suszona bazylia z pomidorami)
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Wytrawne muffiny z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, sól, sodę i proszek do pieczenia i zioła mieszamy w jednej misce. W drugiej misce łączymy ze sobą jajko, olej oraz maślankę i starty parmezan i dobrze mieszamy. Mokre składniki wlewamy do miski z mąką i mieszamy do połączenia się składników.
  • 2. Bazylię myjemy i osuszamy. Suszone pomidory kroimy w mniejsze kawałki i dodajemy razem z fetą i bazylią do ciasta, delikatnie mieszamy całość.
  • wytrawne muffiny 3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Blachę na muffiny wykładamy papilotkami i wypełniamy je ciastem do ok 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 25min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować