Wybuchowa beza

0 (0 ocen)

  • 6 godz.

Wybuchowy bo z granatem bezowy torcik szybkościowy. Nie licząc czasu pieczenia jest szybki i prosty do zrobienia. Kiedy zostaną na białka polecam upiec taki torcik

  • 6 godz.

Składniki:


  • beza:
    5 białek
    300 g cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki octu winnego
    kilka kropli syropu miętowego

    krem:
    250 ml śmietany kremówki
    200 g czekolady gorzkiej
    1/2 granatu
    czekoladowe słupki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Beza

Wybuchowa beza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam na sztywno, dodaję stopniowo po łyżce cukru aż się rozpuści i kolejna porcja. Białka mają być lśniące, dobrze ubite a cukier rozpuszczony. Na końcu dodaję ocet winny, mąkę ziemniaczaną, syrop miętowy i mieszam mikserem. Na papierze do pieczenia maluję okrąg o wielkości 20 cm. Bezę wykładam formując na środku kopiec. Trzy łyżki białek przekładam do rękawa i wyciskam małe beziki do dekoracji. Piekarnik nagrzewam do temp 140 stopni i wstawiam blaszkę. Małe beziki wyjmuję po około 15 minutach. Dużą bezę piekę godzinę i 10 minut. W trakcie pieczenia nakrywam ją papierem do pieczenia żeby nie ściemniała.Po wyłączeniu piekarnika suszę ją przy uchylonych drzwiczkach przez noc.

    Czekoladę łamię na kawałki, przekładam do rondelka, dodaję śmietanę kremówkę i na wolnym ogniu rozpuszczam ją. Śmietana nie ma się zagotować, podgrzewam ją do temp 80 stopni. Wyłączam gaz, mieszam aż się rozpuści i odstawiam do przestygnięcia. Zimną wstawiam do lodówki na noc i na drugi dzień ubijam mikserem. Krem przekładam do szprycy i wyciskam na bezie. Dekoruję słupkami czekoladowymi, bezikami i granatem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Granat

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować